Británie prodá akcie státní pošty na burze, podíl dostanou i zaměstnanci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Royal Mail

Británie plánuje prodat většinu akcií britské poštovní společnosti Royal Mail prostřednictvím primární nabídky akcií na londýnské burze v druhé polovině letošního finančního roku. Zaměstnanci firmy v rámci privatizace obdrží deset procent akcií firmy. Privatizace Royal Mail má být největší privatizací v Británii za několik desetiletí. Primární nabídka akcií by podle odhadů vlády měla ohodnotit firmu až na tři miliardy liber (90,3 miliardy korun).

Zhruba 150 tisíc zaměstnanců zdarma obdrží akcie za 300 milionů liber (devět miliard korun). Jediným omezením bude, že je nebudou smět prodat tři roky. Nabídka bude zahrnovat i nabídku pro drobné investory, které se budou moci prioritně zúčastnit zaměstnanci.

Odborový svaz pošty CWU je proti plánované privatizaci. Obává se, že to způsobí propouštění a zpomalení růstu mezd. Odbory mají rovněž strach, že privatizace ukončí šestidenní zasílání poštovních zásilek.

Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby. Firma Post Office je samostatná s nezávislým vedením a není na prodej, připomněla BBC.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, do doby panování krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad pak byl zřízen v roce 1660. První samolepící poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.