Byznys s jídlem do firem roste. S rozvozem začíná i Rohlik.cz

Podnikatel Tomáš Čupr, zakladatel e-shopu Rohlik.cz

Podnikatel Tomáš Čupr, zakladatel e-shopu Rohlik.cz Zdroj: Anna Vacková

Podnikatel Tomáš Čupr
Podnikatel Tomáš Čupr
Rohlik.cz
4
Fotogalerie

Prodejci potravin, rychlého občerstvení a hotových jídel dostávají čím dál více objednávek přímo od firem. Dodávaná strava slouží buď jako zpestření porad, schůzek nebo školení, či přímo jako zaměstnanecký benefit. V tomto případě je to součást péče o zaměstnance v době krize na pracovním trhu. Roční útraty společností a institucí za jídlo se již počítají v řádu miliard. 

S rozvozem potravin do korporací teď začíná největší internetový supermarket Rohlik.cz. „Už delší dobu jsme dostávali nabídky od firem na dovoz nákupů v pravidelných intervalech. Rozhodli jsme se tedy vytvořit B2B službu,“ uvedl marketingový ředitel e-shopu Rostislav Brzobohatý. Firemním zákazníkům nabízí ovoce, pečivo i kancelářské potřeby. 

Přímo do firem a institucí dodává zboží už třetím rokem řetězec s rychlým občerstvením Bageterie Boulevard. V letošním prvním čtvrtletí služba provozovaná výrobcem obložených baget Crocodille ČR vykázala trojnásobný růst, dosud nejvyšší v historii firmy.  

„Trh posouvá dopředu fenomén firemních snídaní, brunchů a občerstvení zdarma jako jeden z benefitů. Nyní se soustředíme především na porady, meetingy, návštěvy nebo na konference. Do budoucna bychom chtěli chytrým cateringem ještě lépe a komplexněji pokrýt firemní snídaně,“ řekl obchodní manažer Crocodille ČR Levon Ter-Ghazaryan.

Do byznysu s firemní klientelou se pustila také síť ovocných barů Fruitisimo. „Catering pro firmy roste rychleji než naše síť. Je to zhruba o čtyřicet procent ročně. Podíl na tom mají také noví firemní zákazníci, pro které je důležité nabídnout zaměstnancům či klientům zdravou variantu cateringu,“ sdělil spolumajitel Fruitisima Jan Hummel. 

Trend potvrzuje také leasingová společnost Arval. „Pravidelné zásobování čerstvým ovocem a zeleninou několikrát týdně je jedním ze základních pilířů programu podpory zdravého životního stylu našich kolegů,“ uvedl personální ředitel Arvalu Jiří Havel.

Rostou rovněž tradiční cateringové firmy. Například Zátiší Catering Group podle posledních zveřejněných výsledků zvedla meziročně tržby o pětinu na 451 milionů korun. Čistý zisk společnosti vyskočil o 85 procent na téměř osm milionů.