Češi utáhli opasky, maloobchod loni postihl největší pokles tržeb za dvě dekády

 Tržby v maloobchodě bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel loni navzdory růstu v závěru roku meziročně klesly o 4,1 procenta. Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu. Za samotný prosinec tržby meziročně stouply o 1,6 procenta. Mírně podle revidovaných údajů úřadu loni rostly tržby obchodníků ještě v listopadu, ale ve všech ostatních měsících ve srovnání s rokem 2022 klesaly.

V roce 2022 také tržby v maloobchodě meziročně klesly, jejich snížení však tehdy bylo mírnější. Činilo 3,8 procenta. Loňský propad tržeb je podle údajů ČSÚ nejvyšší nejméně od roku 2001, od kterého jsou k dispozici data o maloobchodních tržbách ve veřejné databázi úřadu.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zaznamenaly v prosinci meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Spotřeba domácností byla utlumená především v důsledku vysoké inflace a na ní navázaného poklesu reálných mezd, uvedl analytik ČSOB Dominik Rusinko. „Svou roli sehrál také negativní sentiment domácností, který v kombinaci s atraktivními úrokovými sazbami na spořících účtech vedl k odkládání spotřeby ve prospěch hromadění úspor,“ dodal.

Podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka už je vývoj maloobchodních tržeb za bodem zlomu a situace se bude postupně zlepšovat. „Rok 2024 by měl přinést další zlepšení, protože se inflace bude pohybovat poblíž svého cíle a zaměstnancům porostou mzdy. To umožní navýšit spotřebu, což vyvede českou ekonomiku z recese,“ uvedl.