Češi zůstávají Řecku věrní, cestovní ruch v zemi je ale podkopaný

Nepokoje, stávky a demonstrace, které Řecko v posledních letech sužují, silně poškozují místní příjezdový cestovní ruch, pro české cestovní kanceláře je však Řecko nejprodávanější destinací. Saldo řecké platební bilance v cestovním ruchu letos v prvním čtvrtletí dosáhlo 63,9 milionu eur (přes 1,5 miliardy korun), což v meziročním srovnání znamená propad o 27,3 milionu, uvedl expert na cestovní ruch Jaromír Beránek.

Počet turistů cestujících do této přímořské země vloni proti údajům z velmi slabého roku 2009 stagnoval. Pro české cestovní kanceláře Řecko znamená nejprodávanější zahraniční destinaci.
„Zprávy zobrazující stávky a nepokoje, na kterých lidé protestují vůči vládním škrtům a restriktivním opatřením, negativně ovlivňuje smýšlení potencionálních zahraničních turistů o Řecku,“ vysvětlil Beránek. Turisté tak raději volí jiné destinace, které mají méně konfliktní mediální obraz.

Podle zástupců cestovních kanceláří se ale demonstrace týkají především kontinentální části země, nebo přímo hlavního města, kam ale směřuje jen malé množství zájezdů z České republiky. Většina Čechů totiž dovolenou tráví na řeckých ostrovech. U všech tří největších cestovních agentur obsadilo Řecko první pozici v počtu prodaných zájezdů za letošní první pololetí.

Podle Beránka v roce 2010 do Řecka přijelo na 15 milionů turistů, což představuje nepatrný nárůst o 93 tisíc (0,6 procenta) vůči roku 2009. V kontrastu s výsledky jiných zemí, jako Španělsko (9,7 procent) nebo Itálie (4,8 procent), je nárůst velmi slabý. Pokračování současného stavu podle Beránka bude znamenat další prohlubování potíží země v cestovním ruchu.

Do podstatně větších potíží se kvůli politické nestabilitě dostala jiná tradiční dovolenková destinace - Egypt. Nepokoje v severoafrických zemích si u této země na počátku letošního roku vyžádaly dvoutýdenní pozastavení prodeje zájezdů. Počet návštěvníků se ani po čtvrt roce po ukončení nepokojů nevrátil na původní hodnoty a i přes výrazné snížení cen dosahuje obsazenost v místních hotelech maximálně 80 procent.

Nejčastější zahraniční dovolenkovou destinací v roce 2010 bylo pro české turisty Chorvatsko. V roce 2010 tam na pobyt se čtyřmi a více noclehy vyrazilo podle Českého statistického úřadu 687 tisíc českých turistů, meziročně se ovšem počet dovolených snížil z předchozích 814 tisíc. Většina z nich na dovolenou vyjela individuálně a nevyužila služby cestovních kanceláří. Druhou nejčastější destinací bylo loni Slovensko se 604 tisíc příjezdy a třetí pozici obsadila Itálie s 593 tisíc příjezdy českých turistů.