Česku rostou příjmy z turistiky, dosáhly téměř úrovně před krizí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Příjmy České republiky z mezinárodního cestovního ruchu stouply v prvním pololetí o 12,7 procenta na 68,4 miliardy korun, přičemž saldo platební bilance z turismu skončilo přebytkem 26,7 miliardy. Vyplynulo to ze statistiky České národní banky. Růst výnosů už částečně vykompenzoval propady z předchozích let a nominálně téměř dosáhl předkrizové úrovně roku 2007. Reálné příjmy ale s ohledem na inflaci tuto hranici nepřekonaly.

„Příjmy z cestovního ruchu rostly v průběhu prvního pololetí výrazně rychleji než příjezdy turistů, což vypovídá o rostoucím podílu bonitní klientely. Právě na tuto skupinu v našich kampaních cílíme,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Podle něj za růstem příjmů stojí vyšší zájem ze strany hlavně ruských návštěvníků. Významně také sílily příjezdy korejských, japonských a čínských turistů, mírně i Američanů. Turisté ze vzdálených zemí mají tendenci v Česku více utrácet.

Cestovní ruch loni Česku přinesl 135 miliard korun

Podle statistiky společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH, utráceli v prvním čtvrtletí čínští turisté nejvíce ze všech sledovaných zemí.

Ve druhém čtvrtletí dosáhly příjmy ČR z mezinárodního cestovního ruchu 35,9 miliardy korun, což představuje zlepšení o 9,5 procenta. Na pololetních výsledcích se tak výrazněji projevilo první čtvrtletí, kdy meziroční nárůst činil 16,5 procenta.

Výdaje českých turistů na zahraniční cestovní ruch dosáhly v prvním pololetí celkem 41,6 miliardy korun, což bylo o 6,6 procenta více než ve stejném období předchozího roku.