Čeští turisté na Řecko nezanevřeli, láká je snižování cen

Jednooký král. V krizi se topícímu Řecku nahrává vedle poklesu cen i dosti nejistá situace v konkurenčním Egyptě

Jednooký král. V krizi se topícímu Řecku nahrává vedle poklesu cen i dosti nejistá situace v konkurenčním Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Hluboké problémy Řecka zatím nemají negativní vliv na zájem českých rekreantů o tuto středomořskou zemi. Ba naopak, loni se do Řecka podívalo nejvíc Čechů za poslední léta a podobné by to mělo být i letos. Ukazují to data řeckého statistického úřadu i údaje tuzemských cestovních kanceláří.

Podle oficiální přeshraniční statistiky si loni od ledna do září, kdy končí hlavní sezona, užilo dovolenou v Řecku 291 tisíc českých občanů, meziročně o dvě procenta více. Tuzemská analytická společnost Mag Consulting odhaduje, že za celý uplynulý rok počet Čechů v Řecku vůbec poprvé překonal hranici 300 tisíc.

Dosavadní prodeje zájezdů ukazují, že letošní rok by mohl přinést další rekord. Důvodem je hlavně meziroční snížení cen a také nejistá situace v konkurenčním Egyptě. Největší internetová zájezdová agentura Invia.cz dosud prodala o desetinu více zájezdů do Řecka. Na tržbách ale inkasovala o 13 procent méně než loni. Hodnota průměrné smlouvy na zájezd se snížila o osm tisíc na 31 tisíc korun.

„Řečtí hoteliéři se snaží přilákat zahraniční turisty a stejně tak cestovní kanceláře jdou takříkajíc na jistotu s prodejem smluvených kapacit co nejdříve před sezonou. Letošní first minute prodej do Řecka je jednoznačně rekordní za posledních pět let,“ říká marketingový šéf Invie Michal Tůma. Nadšení ale mírní Stanislav Zíma z největší cestovky Exim Tours. „Prodej je zhruba na loňských číslech, čekali jsme to trochu lepší,“ uvedl Zíma.

Stagnaci hlásí i Čedok; podle jeho marketingového ředitele Tomáše Brejchy řečtí hoteliéři snížili pro letošek ceny o pět až 20 procent. Analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek očekává pro letošek stagnaci až mírný nárůst výjezdové turistiky z českých zemí do Řecka. „Ve velké míře to bude záviset na bezpečnostní situaci především v letoviscích na řeckých ostrovech, která jsou turisticky nejvyhledávanější. Důležitá bude rovněž cenová politika tamních hoteliérů,“ tvrdí Beránek. Na Řecko loni nezanevřely ani další národnosti, například tradičních hostů z Německa přibylo 13 procent.