Cestovky se snaží prodat lyže ještě v létě

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Venku ještě panují letní teploty, cestovní kanceláře ale už dávno myslí na sníh. Letos si se zahájením prodeje lyžařských zájezdů nebývale pospíšily. Asi nejdále zašla CK Neckermann, která dala zimu na trh už v červenci. „Je to o měsíc dříve než loni, sledujeme tak trend stále dřívějšího nákupu,“ uvedla zástupkyně cestovní kanceláře Daniela Říhošek.

Na přelomu srpna a září Neckermanna v rychlém sledu následovaly další velké kanceláře. Analytik Jaromír Beránek to připisuje snaze prodat na ochabujícím trhu co nejvíce zájezdů v předstihu, dříve než na rozhodování lyžařů začne mít vliv sněhová předpověď. „Je to čistě marketingový tah,“ řekl Beránek. Podle něj trh cestovního ruchu charakterizuje v poslední době odklon lidí od organizovaných zájezdů, což bude v zimě platit i pro lyže.

„Ceny se oproti minulému roku lehce zvýšily, což souvisí s vývojem kurzu české koruny vůči euru,“ doplnila Říhošek. Nárůst cen potvrzuje i šéf lídra trhu, CK Nev-Dama, Martin Řimnáč. „V řadě středisek došlo k navýšení cen skipasů a ubytování, zejména kvůli stoupajícím cenám energií a dalších vstupů, o zhruba pět procent,“ uvedl.

Přesto jsou v Nev-Damě, která s necelými sto tisíci klienty drží zhruba polovinu trhu lyžařských zájezdů, optimisté. Za září prodali zájezd deseti tisícům lidí, což je podobný vývoj jako loni. „Za celou sezonu by to při loňském celkovém poklesu trhu odhadovaném na deset až 15 procent byl nesporný úspěch,“ dodal Řimnáč.

Čtěte také:

CK letos prodávají méně zájezdů, pokles postihl Egypt i Řecko

Zájem o first minute zájezdy narostl, Čechy lákají slevy a benefity

Turistická sezona v Krkonoších se nevydařila

Podle analytika Beránka je trh zimních dovolených specifický tím, že si lyžaři přes všechny krize svou kratochvíli neodpustí. Nezbytné šetření se ale projevuje ve zkracování pobytů, příklonem k českým horám, případně pouze k jednodenním výletům na sjezdovku. „Dříve byly běžné týdenní dovolené, dnes jsou to spíše obalené víkendy,“ řekl Beránek. Podle Aleše Ondrůje ze serveru Dovolena.cz se v létě prodávají především exponované termíny na konec roku.

Nový přímý let na Jamajku

Zima neznamená pro cestovní kanceláře pouze lyžařskou sezonu, ale i období exotických dovolených u vzdálených teplých moří. Podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nasmlouvali čeští operátoři v tropických a subtropických rájích na zimu zhruba stejné kapacity jako před rokem. Minulou sezonu si exotický zájezd koupilo na 60 tisíc Čechů. Nejoblíbenější je Thajsko, destinace v Karibiku a Spojené arabské emiráty. Novinkou před letošní sezonou je obnovení přímého charterového letu na Jamajku.