ČOI zakázala ve druhém čtvrtletí prodej 7440 hraček

Hračka - ilustrační foto

Hračka - ilustrační foto Zdroj: Rapex

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala ve druhém čtvrtletí prodej 7440 hraček v hodnotě 220 tisíc korun, které nesplňovaly předpisy. Prodejci a distributoři dostali od ČOI 149 pokut za 1,5 milionu korun. Pochybení zjistila inspekce ve dvou třetinách z 310 kontrol tohoto sortimentu. ČOI to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Mezi důvody stažení výrobků z trhu patřily výsledky laboratorních zkoušek z odebraných vzorků hraček, zejména konstrukční vady. „Výrobky nebyly označeny značkou shody, na hračkách nebyla uvedena identifikace výrobce či dovozce, chyběla varovná upozornění a bezpečnostní informace v českém jazyce, výrobky nebyly značeny věkovou kategorií, pro kterou jsou určeny,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Z 12 druhů hraček odebraných k posouzení jejich bezpečnosti vyhověla jediná. Nejčastější příčinou nebezpečnosti byly malé části, které se z nich uvolnily při zkouškách tahem, v případě hraček s magnetem mnohonásobně překročený index magnetického toku. U elastických šňůr jejich délka, nadměrné oteplení v oblasti baterií a krytů a zvýšená hladina akustického tlaku, uvedla ČOI.

Za celý loňský rok ČOI uložila prodejcům, dovozcům a distributorům hraček pokuty ve výši 6,7 milionu korun. Inspektoři zjistili nedostatky v 58 procentech z 1325 provedených kontrol a zakázala prodej 9512 hraček. V Česku je zhruba 230 výrobců hraček, podíl českých hraček na trhu se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty. V České republice mají závody čtyři velcí zahraniční výrobci s roční výrobou v objemu 5,5 miliardy korun - LEGO, Simba, Playmobil a Ravensburger.