Dluh e-shopu Rohlík.cz z dluhopisů se přehoupne přes miliardu korun

Internetový byznysmen Tomáš Čupr připravuje ještě v dubnu posílit svůj online supermarket Rohlík.cz o již třetí várku kapitálu půjčeného prostřednictvím dluhopisů.

Internetový byznysmen Tomáš Čupr připravuje ještě v dubnu posílit svůj online supermarket Rohlík.cz o již třetí várku kapitálu půjčeného prostřednictvím dluhopisů. Zdroj: archiv

Podnikatel Tomáš Čupr, zakladatel e-shopu Rohlík.cz, nyní hledá minoritního investora.
Reklama na maďarskou pobočku Rohlík.cz - Kifli.hu
3
Fotogalerie

Internetový byznysmen Tomáš Čupr připravuje ještě v dubnu posílit svůj online supermarket Rohlík.cz o již třetí várku kapitálu půjčeného prostřednictvím dluhopisů. Nově e-shop nabere 166,5 milionu korun. Celkové závazky z vydaných bondů Rohlíku se tím dostanou téměř na 1,2 miliardy korun, vyplývá ze zveřejněného regulatorního dokumentu. 

„Expandujeme v České republice do dalších oblastí a v Maďarsku sklad plánovaný na dva roky přerosteme už po pěti měsících provozu,“ řekla k důvodům navýšení emise mluvčí Rohlíku Zdeňka Svoboda Kuhnová. 

Čupr nejdříve v lednu 2019 vydal dluhopisy za 777 milionů korun. Letos v lednu k nim v rámci stejné emise přidal dalších 222 milionů. Aktuálně je doplní o zmíněných 166,5 milionu korun.

„Obecně lze říci, že ne všechny podniky jsou současnou krizí zasaženy stejně. Některé dokonce z krize mohou vyjít i posíleny. Rohlík bych si dovedl velmi dobře představit mezi takovými vítězi,“ komentoval smysluplnost nových bondů v aktuální situaci advokát Jakub Kadlec z právní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

„Věřitelé budou za současné situace naopak vděčni za každou příležitost umístit prostředky do kvalitních aktiv,“ dodal. 

Internetový prodej potravin v současnosti kvůli mimořádným opatřením způsobeným pandemií koronaviru zažívá ohromný rozmach. Obchodníci situaci využívají k posílení expanze.

Rohlík.cz proto aktuálně hledá menšinového investora pro získání potřebného kapitálu na další rozvoj, uvedl Čupr za začátku dubna v Hospodářských novinách. Zatím není jasné, jaký vliv bude mít případný vstup nového spolumajitele na vydané dluhopisy.

„Nemůžeme předjímat. Všechna jednání jsou v začátku,“ odpověděla zástupkyně Rohlíku na otázku, zda bude ve hře například předčasné splacení bondů. 

Rohlík.cz patří mezi trojici e-shopů, které si dělí velkou část internetového trhu s potravinami. Hlavním konkurentem je Košík.cz z Mall Group a e-shop řetězce Tesco. Trvanlivé potraviny začali nedávno prodávat také velké e-shopy Alza.cz a Mall.cz.