Do Česka se vracejí turisté, přijelo jich o 10 procent více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Ve druhém čtvrtletí letos v Česku meziročně přibylo turistů. Do českých ubytovacích zařízení přijelo o 8,9 procenta více hostů než v minulém roce, v tom zahraničních o 13,5 procenta a domácích o 3,4 procenta víc. O 7,2 procenta meziročně stoupnul také počet přenocování. Počet přenocování zahraničních návštěvníků v tuzemsku byl vyšší o 15,2 procenta, u domácích hostů však klesl o 2,1 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

K největšímu meziročnímu nárůstu příjezdů hostů došlo v Praze (o 13,7 procenta) a přes deset procentí růst se dostal také Ústecký kraj ( růst o 10,8 procenta). Návštěvníků ubylo pouze ve dvou krajích - v Pardubickém o 6,6 procenta a v Libereckém o čtyři procenta.

Nejvíce do Česka přijelo tradičně Němců (395 tisíc), což bylo o 9,4 procenta více než loni. Druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové (158 tisíc), kterých meziročně přijelo o 50,9 procenta víc. Významně více turistů přijelo také z Francie (o 21 procent) a Španělskao (20,1 procenta), naopak o 5,9 procenta ubylo Britů.

Služby lázeňských zařízení využilo ve druhém čtvrtletí roku 193 tisíc hostů, což je meziročně o 7,2 procenta více. O 0,9 procenta však klesl počet nocí, které hosté v lázních strávili. Celkem jich bylo 1,8 milionu.

Mírně rostlo také využití pokojů v hotelech a penzionech. Kapacity byly využity z 47,2 procent, tedy o 5,2 procent více než ve stejném období předchozího roku.