Doktoři zdraží kvůli EET

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Lékař, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Lékaři budou kvůli EET zdražovat poplatky za vyšetření na řidičák a podobné služby, které si pacienti platí v hotovosti. Za rok v další vlně pro ně začne platit povinná elektronická evidence tržeb. S přijímáním hotovosti tak budou mít větší náklady.

„Jelikož stát nepřislíbil žádné kompenzace jako například v pohostinství, budeme nuceni zvýšit ceny za služby v našich ordinacích,“ uvedl Cyril Mucha, člen pracovní skupiny pro elektronické zdravotnictví České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. EET považuje za svazování svobodného povolání. Upozorňuje, že lékaři berou v hotovosti zlomek svých příjmů, většina jde přes zdravotní pojišťovny. „Je to typické honění malých ryb za neadekvátně vysokých nákladů,“ říká Mucha.

Jak moc lékaři zdraží, to se teprve ukáže podle ceny softwaru a dalších nákladů. Softwarové firmy, které se specializují na služby pro lékaře, v současnosti pracují na začlenění EET do stávajících systémů. Řešení by nemělo být nákladné. „Do ordinace si také budeme muset pořídit rychlý internet. Primárně nás ale netíží nutné vynaložené prostředky, ale další byrokracie, které stále přibývá,“ vysvětluje Mucha.

Pro některé starší lékaře navíc může být elektronická evidence tržeb další důvod, proč svou praxi ukončit. To by mohlo v odlehlejších částech Česka, kde nemají zájem sloužit mladí lékaři, zhoršit dostupnost. EET je jedno z témat, o kterém o víkendu jednala konference Společnosti všeobecného lékařství.

Lékaři minulý rok žádali o výjimku z EET pro ty z nich, kteří mají v hotovosti jen malé příjmy. Ministerstvo zdravotnictví se za ně postavilo. Ministerstvo financí jim ale vzkázalo, že s ničím takovým nepočítá.