Dr. Max vybuduje v Brně laboratoř, léky bude míchat centrálně

Laboratoř firmy Dr. Max nabízí lékárnám, nemocnicím a veterinářům individuálně připravované přípravky. Běžně si je lékárníci dělají sami, což je pro ně nákladné a neefektivní.

Laboratoř firmy Dr. Max nabízí lékárnám, nemocnicím a veterinářům individuálně připravované přípravky. Běžně si je lékárníci dělají sami, což je pro ně nákladné a neefektivní. Zdroj: Dr. Max

Největší lékárenská síť Dr. Max naplnila po dvou letech fungování kapacitu své centrální lékárenské laboratoře. Poptávka stále roste a nutí Dr. Maxe tuto službu rozšířit. Letos proto chystá investici do druhé laboratoře na výrobu individuálních přípravků v Brně.

„V tuto chvíli jede dosavadní laboratoř na 80 procent své kapacity,“ říká Daniel Horák, ředitel společnosti Česká lékárna holding, která Dr. Max vlastní. Kvůli vysokému počtu objednávek se aktuálně doba dodání individuálních přípravků protáhla z jednoho či dvou dní na déle než týden.

Ukazuje se tedy, že novinka v lékárenském obchodu funguje. Lékárnám, nemocnicím a veterinářům nabízí laboratoř výrobu individuálně připravovaných přípravků, které jinak dělají lékárníci přímo v lékárně. Vzhledem k nízkým maržím se jednotlivým lékárnám nevyplatí si udržovat veškeré vybavení nebo nakupovat všechny suroviny.

Chtěli bychom dosáhnout spravedlivější odměny, příprava individuálních přípravků je stále dost finančně podhodnocena

Naopak Dr. Max díky koncentraci objednávek sníží náklady, nejčastější masti a kapičky vyrábí v malých šaržích a tedy výhodněji. Co je pro jednotlivou lékárnu ekonomická zátěž, z toho má velká laboratoř slušný výdělek. Lékárny řetězce Dr. Max představují 80 procent odběratelů.

Česká lékárnická komora podporuje rozvoj individuální přípravy léků. „Chtěli bychom dosáhnout spravedlivější odměny, příprava individuálních přípravků je stále dost finančně podhodnocena,“ poznamenal prezident komory Lubomír Chudoba. Ve sdružené laboratoři podle něj ale může příprava individuálního léku trvat déle než v lékárně, která jej vyrábí sama.

Výstavba dnešní laboratoře v Rudné u Prahy vyšla na 26 milionů korun. Významnou část nákladů spolklo zázemí pro zcela sterilní výrobu očních kapek. Do vybudování nové laboratoře investuje firma dalších několik milionů korun. V současné době společnost dokončuje pro novou laboratoř projekt a vybírá ze dvou možných lokalit v Brně. U nás je sdružená výroba individuálních přípravků novinka. Model centralizace lékárenské přípravy ovšem tradičně funguje v některých severských zemích.

Trendy v lékárenském byznysu
• Po šesti letech mírného nárůstu počtu lékáren jich loni mírně ubylo. Dnes je v Česku 2407 lékáren a dalších 239 výdejen, což je o 194 lékáren a o 14 výdejen méně než v roce 2014.
• Vzhledem k tlaku na ceny a marže u léků na recept je pro lékárny stále důležitější volný prodej přípravků bez receptu a dalšího zboží.
• Podle ředitele sítě Dr. Max Daniela Horáka byl loňský rok zlomový pro internetové lékárny, nastává jejich rozvoj.

Penta posiluje síť Dr. Max, kupuje 25 lékáren v Polsku