Drogisté z Tety vydali první dluhopisy

Teta kosmetika

Teta kosmetika Zdroj: Teta kosmetika

Firma p.k. Solvent ovládající řetězec drogerií Teta vydala první podnikové dluhopisy. Jejich hodnota činí 700 milionů korun, pevný úrok obligací 7,75 procenta a splatnost mají v roce 2027. Společnost v Česku provozuje samostatně nebo jako franšízu sedm stovek drogistických prodejen.

Loni p.k. Solvent zvýšil tržní podíl koupí tuzemské části zkrachovalé německé sítě Schlecker. Konsolidované tržby společnosti za celou síť loni činily zhruba pět miliard korun, což je přibližně stejný výsledek jako v roce 2011, odhadla společnost drogistického magnáta Martina Moravce. Číslo zahrnuje i prodejny, které společnost provozuje jako franšízy.

„Dokázali jsme udržet tržby v síti Teta i v přebírané síti Schlecker, což bylo něco, v co jsme nedoufali,“ uvedl manažer p.k. Solvent David Seibert. Firma chce nyní hlavně stabilizovat síť, výraznou expanzi neplánuje. „Extenzivní fáze našeho růstu je u konce. Trh je nyní hodně nasycený,“ poznamenal Seibert. Odhad loňského hospodářského výsledku společnost zatím nemá. Samotný p.k. Solvent za předloňský rok dosáhl provozního zisku kolem 255 milionů korun, zhruba téhož jako v roce 2010.

Díky akvizici české sítě Schleckeru pronikla Teta do části drogistického trhu, který byl pro ni dosud spíše okrajový. Týká se to například prodeje dekorativní kosmetiky, parfémů, luxusních produktů pro péči o vlasy a pleť či dětské výživy. Českou Tetu to přiblížilo k hlavní zahraniční konkurenci, firmám dm drogerie markt a Rossmann. Kvůli nabobtnání sítě ale musel p.k. Solvent rozšířit centrálu, stávající už kapacitně nevyhovovala.

Teta je nyní na českém drogistickém trhu z hlediska počtu prodejen největším hráčem. Podle tržeb zůstává jedničkou dm drogerie markt, která ve finančním roce 2011/2012 zvýšila výnosy o pět procent na 6,2 miliardy korun. Drogerie Rossmann zvýšily podle posledních výsledků předloňské tržby o tři procenta na 2,4 miliardy.