Dvanáctka Budvaru je prý slabá. Pivovaru hrozí žaloba

Budvar, pivo, pivovarnictví

Budvar, pivo, pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Budějovickému Budvaru hrozí žaloba kvůli údajně slabému dvanáctistupňovému pivu. Soudní spor chce s pivovarem vést Sdružení za poctivé české pivo. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Sdružení za poctivé české pivo se nedávno chtělo soudit s Prazdrojem, také kvůli tomu, že známý plzeňský ležák má prý pouze 11 stupňů.

Slovenská etiketa Budějovického Budvaru má podle Sdružení za poctivé české pivo označení dvanáctky. Test švýcarské laboratoře však naměřil 11,73 stupně. Sdružení za poctivé české pivo proto tvrdí, že Budvar nepřesným označením klame spotřebitele.

Budvar používá pro český a slovenský trh jednu etiketu s popisem zvlášť pro český trh a zvlášť pro ten slovenský. V české verzi se v souladu se zdejšími předpisy o stupňovitosti nepíše. „U rychloobrátkového zboží jsou vícejazyčné etikety běžné. Je na nich zřetelně označeno, jaká část se pro jaký trh vztahuje. Obě verze do puntíku vyhovují všem příslušným zákonům té země, pro kterou jsou určeny,“ řekl HN ředitel Budvaru Jiří Boček.

Sdružení za poctivé české pivo přesto hodlá vést s pivovarem soudní spor. Údajně už si kvůli tomu najalo právníky. „Jde o bezprecedentní klamání zákazníků,“ říká předseda sdružení Jiří Žák.

Sdružení za poctivé české pivo se soudilo kvůli podobné záležitosti s Prazdrojem. Soudkyně letos v dubnu na prvním stání označila žalobu za neurčitou a podle předložených dokladů také jako spornou členskou základnu i povahu sdružení. Sdružení za poctivé české pivo následně v červenci ukončilo spor a dohodlo se s Prazdrojem na mimosoudním vyrovnání.