E-shopy dál táhnou český maloobchod, tržby v červnu ale zpomalily růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Vývoj českého maloobchodu v červnu zvolnil, tržby v maloobchodě bez aut zpomalily meziroční růst na 6,2 procenta z květnových 7,5 procenta. Tržby rostly ve všech hlavních sortimentních skupinách prodejen. Dlouhodobě nejvyšší tempo růstu vykazoval internetový a zásilkový prodej. Potvrdil to Český statistický úřad.

Po zohlednění kalendářních vlivů rostly ale nejrychleji v letošním roce, spotřebitelský apetit českých domácností tak neslábne. Za růstem poptávky stojí podle analytiků především klesající nezaměstnanost a rychlejší růst mezd. Spotřeba domácností zůstává hlavním tahounem růstu české ekonomiky

Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot i nepotravinářského zboží vzrostly shodně meziročně o 7,2 procenta, za prodej potravin o 4,6 procenta.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka žene nákupy vzhůru spotřebitelský optimismus podpořený klesající nezaměstnaností a růstem reálných mezd. „S tím, jak se firmám finančně daří a zároveň se jim nedostávají noví zaměstnanci, jsou nuceny zvyšovat mzdy. Ekonomický růst se tak konečně promítá i do životní úrovně českých domácností,“ dodal Dufek.

„Z pohledu dynamiky očištěné o tyto efekty je pak červnová hodnota ve srovnání s květnem silnější (6,2 procenta versus 4 procenta) a představuje dokonce nejsilnějších meziroční růst maloobchodu v letošním roce,“ upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

tržby v maloobchodětržby v maloobchodě | czso

V internetových a zásilkových obchodech rostly tržby o 22,3 procenta, větší zájem spotřebitelů o nákupy se ale podle ČSÚ projevil také ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím. Nejrychlejší růst vykazovaly obchody se zbožím pro domácnost, kterým tržby vzrostly o téměř devět procent. O 7,3 procenta měly vyšší tržby prodejny počítačového a komunikačního zařízení. Více lidé utratili také za oděvy a obuv, výrobky pro kulturu, sport a rekreaci či farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží.

Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin vzrostly o 4,8 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,8 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily meziročně o 6,8 procenta. Tržby ze samotného prodeje motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 8,2 procenta a za opravy motorových vozidel o 0,9 procenta.

„Pro letošní druhé pololetí je ale asi třeba počítat s určitým zpomalením tempa meziročního růstu maloobchodních tržeb: prodeje jsou již tak velmi silné a jejich růst nemůže zrychlovat donekonečna,“ varoval hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.