Electro World oživil franšízovou expanzi

Electro World

Electro World Zdroj: archiv

Řetězec s elektronikou Electro World po několika letech oprášil svůj franšízový koncept a otvírá v Krnově a Jeseníku dvě franšízové prodejny. Pilotní franšízový obchod spustil Electro World v roce 2010 ve Žďáru nad Sázavou.

„Koncept franšíz se nám velice osvědčil,“ uvedl generální ředitel řetězce v Česku a na Slovensku Ján Gažovský. Prostřednictvím franšíz se chce firma dostat především do menších měst.

Krnovskou a jesenickou prodejnu Electro Worldu bude provozovat společnost Gatner Elektromarket vlastněná místním podnikatelem Břetislavem Gatnerem. Jeho firma není na tuzemském trhu nováčkem. Firma vznikla už v roce 1991, působí hlavně na severní Moravě, provozuje také e-shop.

Samotný Gatner byl ještě v nedávné minulosti rovněž menšinovým akcionářem a místopředsedou představenstva společnosti Euronics ČR, tedy dalšího významného prodejce elektroniky a konkurenta Electro Worldu. „Je pravda, že pan Gatner v minulosti působil v konkurenční společnosti, o to více nyní vítáme, že si jako svého partnera vybral právě Electro World,“ uvedl šéf řetězce Gažovský.

Electro World, součást britského maloobchodní koncernu Dixons, vstoupil na tuzemský trh v roce 2002. Řetězec má nyní v Česku a na Slovensku celkem 27 prodejen. V posledním uzavřeném finančním roce společnost zvýšila tržby na 3,2 miliardy korun. Co se týká provozního výsledku, firmě se podařilo zmírnit ztrátu na třicet milionů korun.

Tržby konkurenčního řetězce Euronics předloni dosahovaly zhruba dvou miliard korun, z nichž dokázal vykřesat provozní zisk osmnácti milionů. Další významný hráč na trhu s elektronikou Datart vydělal v posledním účetním roce, za který společnost zveřejnila výsledky, na provozní úrovni sedmnáct milionů korun při tržbách 3,5 miliardy.