Evropané šetří, Coca-Cola i Pepsi přicházejí o tržby

Reklama ve své krystalicky čisté podobě

Reklama ve své krystalicky čisté podobě Zdroj: Strategie

Největší výrobce nealkoholických nápojů na světě Coca-Cola zvýšila zisk, celkové tržby ale le třetím čtvrtletí zaostaly za odhady. V Evropě firma zastavila propad, prodeje jsou ale stále slabé. Jeho rivalovi PepsiCo klesly tržby i zisk.

Coca-Cola zaznamenal mírný růst zisku na 2,31 miliardy dolarů z 2,22 miliardy ve srovnatelném období před rokem. Tržby stouply o jedno procento na 12,34 miliardy dolarů, což je méně, než očekávali analytici.

Firmě se podařilo zvrátit jarní pokles evropských prodejů o čtyři procenta, ve třetím čtvrtletí prodeje rostly o procento, což je ale stále pod průměrem zahraničních trhů, který dosahuje pěti procent. Kvůli slábnoucímu zájmu zákazníků v krizí zmítané Evropě Coca-Cola hýbala s cenami a zaváděla nové výrobky. Tržby v Severní Americe stouply o dvě procenta.

V Evropě se nedařilo ani konkurenční PepsiCo, tržby klesly o šest procent. Obě firmy také reagovaly na situaci v Řecku. Coca-Cola přestěhovala svou obří stáčírnu do Švýcarska, také její rioval „snížil objem svých řeckých operací“.

Graf 17. 10. 2012.Graf 17. 10. 2012. | bruner@mf.cz

Globálně se PepsiCo ve třetím čtvrtletí potýkala s poklesem zisku z rovných dvou miliard na 1,9 miliardy dolarů. Analytici ale odhadovali ještě horší výsledek. Tržby spadly o pět procent na 16,65 miliardy dolarů. Do poklesu tržeb se promítl prodej dceřiných firem odpovědných za lahvování nápojů v Číně a Mexiku, po odečtení tohoto vlivu by tržby naopak o pět procent rostly.

Graf 17. 10. 2012.Graf 17. 10. 2012. | bruner@mf.cz

PepsiCo se dařilo v oblasti prodeje pochutin, jejich prodeje stouply o šest procent především díky akvizici v latinské Americe. Prodeje nápojů v obou Amerikách, tedy na hlavních trzích firmy, ale klesly o tři procenta. Obě firmy poškodil posilující dolar, který snížil zahraniční tržby při přepočtu na domácí měnu.

Akcie Coca-Coly od začátku roku zpevnily o 9 %, včera uzavřely na 37,90 dolaru. PepsiCo od začátku roku získala 5,4 procenta a akcie uzavřely na 70,30 dolaru.