Eximu kazí rekordní výsledky Egypt a ČNB. Cestovku plně ovládla Rewe

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Cestovní kancelář Exim Tours má za sebou rekordní rok. Tedy alespoň pokud jde o tržby, které se loni podařilo zvýšit o 18 procent na 3,7 miliardy korun. Za rekordními výnosy stojí vyšší počet klientů a rostoucí průměrná cena zájezdů.

Naopak loni nepotěšil Egypt, kde došlo v srpnu k nepokojům a řada zájezdů musela být zrušena. Negativně se na hospodářském výsledku projevila i intervence České národní banky a následné oslabení koruny vůči euru. „Nebýt Egypta a ČNB, tak by byl zisk přes 200 milionů korun,“ řekl generální ředitel a zakladatel firmy Ferid Nasr.

Provozní výsledek hospodaření se zvýšil o 39 milionů na 156 milionů, čistý zisk ovšem o 38 milionů spadl, na 115 milionů. Nasr včera rovněž potvrdil završení transakce, během níž celý Exim Holding ovládla nadnárodní obchodní skupina Rewe Group.

Už v roce 2012 se český podnikatel a rodák z Tunisu zbavil 51 procent akcií, včera v podstatě jen mimochodem prohodil, že od ledna už nevlastní nic. Minimálně do konce roku 2015 ale zůstává generálním ředitelem. „Od začátku šlo o sto procent akcií, jen se to uskutečnilo po částech,“ uvedl Nasr.

Rád by přitom dál pokračoval v kariéře v Eximu, konkurenční doložka ho prý omezuje na deset let. Nevyloučil přitom, že se skupina na českém trhu ještě rozroste. „Náš majitel má velký apetit na akvizice, a pokud se tu vyskytne nějaká příležitost, určitě do toho půjde,“ doplnil Nasr.

Do Exim Holdingu patří vedle českého Exim Tours ještě dcery v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Tržby celého holdingu loni činily zhruba 7,4 miliardy korun, z toho polovina připadá na české země. Služeb tuzemského Exim Tours loni využilo 268 tisíc lidí. Ti na dovolenou vesměs létají s charterovým dopravcem Travel Service. Ten nyní jedná o prodloužení smlouvy.