Exšéf Novartisu odmítl miliardový zlatý padák. Reagoval na vlnu kritiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Během příštích šesti let si měl přijít na 72 milionů švýcarských franků (1,5 miliardy korun). Odcházející šéf správní rady švýcarského výrobce léků Novartis Daniel Vasella se ale po vlně ostré kritiky rozhodl zlatého padáku vzdát. Švýcarsko teď dokonce zvažuje zavedení nových zákonných pravidel, která by akcionářům firem dovolila vysoké odchodné manažerům zamítnout.

Vasella, který byl šéfem správní rady od roku 1999, měl peníze obdržet během šesti let ve splátkách po 12 milionech franků, pokud by v této době nezačal pracovat u konkurence. Vasella původně plánoval věnovat všechny peníze na charitu. I tak ale jeho zlatý padák vyvolal vlnu pobouření nejen mezi akcionáři podniku, ale rovněž u veřejnosti a politiků.

„Podkopává to důvěru v celou ekonomiku. Způsobuje to mimořádnou újmu sociální soudržnosti v naší zemi,“ uvedla o víkendu švýcarská ministryně spravedlnosti a policie Simonetta Sommarugaová.

Vasella odstoupí z funkce na výroční valné hromadě 22. února. Za loňský rok si vydělal 13,1 milionu švýcarských franků (270 milionů korun). Vasella působil v letech 1999 až 2010 také jako generální ředitel Novartisu.

Plat šéfa Volkswagenu měl stoupnout na půl miliardy korun

Švýcarsko nyní navrhuje, aby měli akcionáři právo vetovat nadměrné odměny manažerů. Švýcaři budou o tomto návrhu hlasovat 3. března v referendu. Návrh podle průzkumů podporují více než dvě třetiny voličů.

Vysoké odměny manažerů jsou často trnem v oku veřejnosti. V sousedním Německu nedávno jedna z vládních komisí navrhla stanovení limitu pro mzdy šéfů firem obchodovaných na burze. V centru pozornosti je nyní mzda šéfa německého automobilového koncernu Volkswagen Martina Winterkorna, jehož plat za loňský rok by podle dosavadních pravidel podniku mohl stoupnout až na 20 milionů eur (přes půl miliardy korun).

Winterkorn, který je nejlépe placeným německým manažerem, se již nicméně vyslovil pro omezení svého platu. Podle listu Der Spigel jeho mzda klesne na 14 milionů eur z rekordních 17,5 milionu eur v roce 2011.