FIFA připravuje změnu formátu světových šampionátů

Nové koště. Gianni Infantino se chopil žezla prvního muže světového fotbalu rázně. Plány má velkorysé.

Nové koště. Gianni Infantino se chopil žezla prvního muže světového fotbalu rázně. Plány má velkorysé. Zdroj: Reuters

Gianni Infantino, nový prezident Světové fotbalové federace (FIFA), slíbil po svém zvolení, že fotbal bude expandovat. Nyní jeho plány získávají první obrysy. Světový šampionát by se měl od roku 2026 konat ve více zemích. Kromě toho FIFA chystá rozšíření počtu účastníků turnaje. Ze 32 týmů by se měl šampionát rozšířit na čtyřicet. „Všechno je možné. Uděláme to, co bude dobré pro fotbal,“ prohlásil Infantino.

Podle zveřejněných informací se uvažuje o tom, že mistrovství světa by společně uspořádaly dokonce tři země – Kanada, USA a Mexiko. Právě Kanada je místem, kde se fotbal potřebuje prosadit, neboť v této zemi nepatří k podporovaným sportům.
Podobným směrem se vydala už UEFA. Evropský šampionát v roce 2020 se uskuteční dokonce ve 13 zemích a už letos došlo k rozšíření počtu účastníků ze 16 na 24.

Fotbalový světový šampionát patří mezi nejvýznamnější sportovní akce. Poslední turnaj přinesl příjmy ve výši čtyř miliard dolarů, což je o 66 procent více než v roce 2010. Další nárůst FIFA očekává za dva roky, kdy se turnaj koná v Rusku. USA patří mezi zájemce o pořádání mistrovství světa, turnaj chtěly už v roce 2022. Naposledy se světový šampionát ve Spojených státech konal v roce 1994.

Jen samotná kandidatura stojí zájemce miliony dolarů. Například vítězný Katar, který uspořádá turnaj v roce 2022, utratil za kandidaturu 42 milionů dolarů. Neúspěšné Spojené státy uváděly sumu 10 milionů dolarů, podle znalců ale byla částka vyšší. USA plánují, že pro současnou kandidaturu částku rozhodně zvýší, minimálně dvojnásobně.