Globus spouští projekt bezkontaktních plateb pomocí mobilu

Soutěže přes mobilní telefony patří mezi nejoblíbenější. A to jak pro zákazníky, tak i zadavatele.

Soutěže přes mobilní telefony patří mezi nejoblíbenější. A to jak pro zákazníky, tak i zadavatele.

V hypermarketu Globus v pražských Čakovicích běží ode dneška pilotní projekt placení nákupů pomocí mobilních telefonů s technologií NFC (Near Field Communication). Platby probíhají na speciálních terminálech, ke kterým stačí pouze přiložit telefon podporující NFC. Společnost Globus na tomto projektu spolupracuje s Komerční bankou, Citi bankou,Telefónicou O2 a asociací Visa Europe. Projektu se kromě Globusu účastní také společnost Mangaloo

Technologie NFC spočívá v tom, že propojuje mobilní telefon a platební karty. Zákazník tak bude mít možnost zaplatit telefonem v obchodě a ihned například uvidí na displeji zůstatek na svém účtu. „Jde o přesunutí funkcí platební karty na kartu SIM. Pomocí O2 Wallet, což je aplikace do mobilu, bude moci spravovat veškeré své karty najednou v jednom přístroji. Pokud projekt uspěje, odpadne tím nošení velkého množství plastových karet v peněženkách,“ řekl manažer O2 pro bezkontaktní služby Richard Walitza.

Platby pomocí telefonu budou probíhat ve dvou úrovních. Tou první je platba do pěti set korun. V tomto případě zákazníkovi postačí přiložit mobilní telefon k terminálu a převzít účtenku. Pokud však platba přesáhne tuto částku, bude zapotřebí přístupový kód podobný klasickému PINu, kterým klient platbu potvrdí.

Podle manažera asociace Visa Europe Marcela Gajdoše jde o jeden z bezpečnostních prvků, který zabrání neoprávněným uživatelům zneužít mobilní telefon ke svým platbám. Dalším zabezpečením proti zneužití je pak funkce samotného přístroje. „V telefonu si budou lidé moci technologii NFC zapínat a vypínat stejně tak, jako například funkce bluetooth či infra,“ dodal.

Mobil bude jedním z prostředků plateb z reálného bankovního účtu

I přesto, že platby budou probíhat pomocí mobilního telefonu, zůstanou vázané na bankovní účet. Klient tedy bude pracovat pouze s jinou formou technologie.“ Veškeré náklady spojené s transakcemi jsou stejné, jako u platby kartou. Správu účtu bude klient moci dělat pomocí tohoto mobilního telefonu, jde ale opět pouze o správu jeho reálného účtu u banky,“ podotkl ředitel platebních karet Komerční banky Sirus Zafar.

Do testovacího provozu se zapojilo něco přes 400 zákazníků, kteří nakupují ve čtyřech hypermarketech Globus v Praze a Plzni. Speciálními terminály jsou zatím vybaveny jen vybrané pokladny v čakovickém a plzeňském Globusu. První zkušenosti s mobilními bezkontaktními platbami v ČR potvrzují mimořádnou rychlost i snadné uskutečnění platby ze strany zákazníka i pokladního personálu,“ řekl mediální zástupce projektu Tomáš Kubík. Na výsledku projektu bude záviset zavedení mobilních plateb v Česku. „Pokud testování dopadne dobře, měly by se bezkontaktní platby masověji rozšířit v roce 2012,“ uzavřel Gajdoš.

K pilotnímu projektu se kromě hypermarketu Globus zapojila i firma Mangaloo. Ta terminály na bezkontaktní platby zatím umístila do svých pražských freshbarů na Budějovické, Smíchově, Brumlovce a na Černém Mostě.

Tecnologie NFC je zatím v pilotním projektu zabudovaná v mobilních telefonech Samsung Star. V budoucnosti se s technologií počítá i pro další značky. Aplikace pro správu karet by poté měly fungovat v mobilních telefonech BlackBerry či Apple, a to na všech platformách operačních systémů.