Golfista McIlroy umí záchranné rány i v byznysu

Golfista Rory McIlroy

Golfista Rory McIlroy Zdroj: reuters

V golfu je to nejvíce ceněné umění, dokázat se dostat z hodně složité situace jednou dobře mířenou ranou. Světová jednička Rory McIlroy svůj um předvedla v Dublinu. Ale nikoli na hřišti, ale před soudem, kde se střetla se společností Horizon Sports.

Kauza trvala dva roky. Jejím výsledkem bylo, že jeden z nejlépe vydělávajících sportovců současnosti si nakonec uvolnil ruce. Bude ho moci zastupovat společnost, kterou za tímto účelem sám zřídil. Ale nebude to zadarmo.

Děj ostře sledované reality show měl všechny atributy řecké tragédie v současných kulisách. Na začátku tak byla expozice: „Smlouvu jsem podepsal během vánočního večírku. Ani jsem si pořádně nepromyslel, co podepisuji,“ shrnul ji do dvou vět McIlroy.

A už je tu kolize: Severoirskému golfistovi začalo vadit, že od něj agentura bere až moc z peněz vydělaných na turnajích (pět procent) a ze sponzorských smluv (20 procent). A rozhodl se smlouvu vypovědět.

Spor o miliony liber

Ani krize na sebe nenechala dlouho čekat. Společnost Horizon Sports, která zastupuje největší sportovní hvězdy, smlouvu nechtěla upravit ani ukončit. Argumentovala, že McIlroyovi kromě jiného dojednala pětiletou smlouvu s Nike, díky níž mu každý rok konto poskočilo o 20 milionů dolarů.

Katastrofa byla tak neodvratná, že nedošlo ani na peripetie. Golfista žádal u soudu 4,5 milionu liber za „vynucený“ podpis. Naopak Horizon požadoval 13 milionů liber za porušení smlouvy, kterou McIlroy v roce 2013 vypověděl, a nezaplacené podíly ze sponzorských smluv.

Bleskové jednání

Katarze, jakkoli zákonitá, přece jen překvapila. Obě strany sporu před dublinským soudem prohlásily, že se dohodly mimosoudně. Poslední stání trvalo jen 42 sekund.

Očekávalo se totiž, že soudní proces bude trvat až dva měsíce a přijde na 40 milionů liber. McIlroyovi hrozilo, že se před ním bude muset „svléci donaha“, tedy přiznat vše o svém finančním zázemí. I proto zřejmě vše skončilo tichou dohodou. Jako ostatně již v mnoha podobných případech.

Nyní už se spekuluje jen o tom, kolik McIlroy zaplatí za mimosoudní vyrovnání v kauze, v níž od počátku tahal za kratší konec. Podle britského Guardianu to může být v rozmezí od osmi do 20 milionů liber.