Golfový Ryder Cup vynesl desítky milionů dolarů, přesto sportovci odměnu nedostanou

Ryder Cup

Ryder Cup Zdroj: reuters

Ryder Cup
Ryder Cup
Turnaj očima pokladníka
Ryder Cup
Ryder Cup
8
Fotogalerie

Letošní golfový Ryder Cup, což je tradiční klání mezi týmy USA a Evropy, vyhráli golfisté Spojených států. Ačkoli výnosy z turnaje se odhadují mezi 50–70 miliony dolarů, golfisté, kteří jinak na turnajích hrají o miliony dolarů, nastupují do tohoto turnaje bez nároku na odměnu.

Oficiální prize money nejsou vypsány. Ryder Cup je nesmírně sledovanou a prestižní akcí, čemuž odpovídá i televizní sledovanost, zájem diváků a také sponzorů. USA a Evropa se střídají v pořadatelství pokud se turnaj koná ve Spojených státech, rozdělí se zisk v poměru 5 : 1 ve prospěch americké PGA Tour.

V případě, že se turnaj koná v Evropě, ponechá si Evropská golfová tour šedesát procent výnosu. Toto rozdělení vychází ze skutečnosti, že PGA Tour je držitelem marketingových práv. Letos se hrálo v Minneapolisu, kam během čtyř dnů zavítalo 250 tisíc návštěvníků.

Při ceně vstupenky 150–180 dolarů to znamená jen na vstupném výnos 25 milionů dolarů. Na turnaji však nevydělaly jen pořádající organizace, ale také místní ekonomika, a to díky turistům, kteří na turnaj zavítali.

Turnaj očima pokladníka (v milionech dolarů)

54,8 obchodní tržby
5,2 zisk dopravního průmyslu
9 útrata v ubytovacích službách
4,7 zisk stravovacích zařízení
5 výdělek rekreačních služeb