Světový pohár v hokeji vydělal přes 2,5 miliardy. Zisk překonal dokonce i odhady pořadatelů

Kapitán Sidney Crosby s vítěznou trofejí

Kapitán Sidney Crosby s vítěznou trofejí Zdroj: Reuters / Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Tobias Rieder sleduje kanadskou radost
Brad Marchand jako miláček kanadského národa
Zdeno Chára otevřel skóre zápasu, ale konec byl hořký
Hokejisté Kanady ovládli Světový pohár
Kanadská hymna před prvním finále Světového poháru proti Týmu Evropy
40
Fotogalerie

Právě skončený Světový pohár v ledním hokeji, který se uskutečnil po 12 letech, vyhrála podle očekávání pořadatelů z NHL Kanada. Co však jejich představy překonalo, byl výdělek. Zatímco předběžný odhad před turnajem hovořil o tom, že světový pohár vydělá 90–100 milionů dolarů (2,17 až 2,4 miliardy korun), skutečnost je ještě lepší. Podle prvních odhadů organizátorů přesáhnou výnosy z turnaje 110 milionů dolarů (2,65 miliardy korun).

 Zisk si rovným dílem rozdělí NHL a hráčská asociace NHLPA. Vedení NHL již oznámilo, že díky úspěchu se další pohár odehraje už v roce 2020. Většinu příjmů tvoří zisk z prodeje vysílacích práv a rovněž příspěvky sponzorů, které dohromady dosáhly 25 milionů dolarů. NHL poprvé pro tento turnaj umožnila umístit na dresy logo sponzorů. Turnaj, který ovládla podle očekávání Kanada, sice teprve skončil, ale už nyní se jedná o dalším ročníku.

 Ne vše se ale vedení NHL povedlo tak, jak očekávalo. Hlavní otázkou je, v jakém termínu se bude příští turnaj hrát. Přelom září a října se totiž v USA kryje s probíhající sezonou amerického fotbalu a baseballu, což jsou v USA preferované sporty. Projevilo se to i na sledovanosti. Finálové zápasy mezi Kanadou a týmem Evropy se v USA vysílaly přímo proti fotbalovému přenosu.

Sledovanost prvního zápasu dosáhla téměř půl milionu diváků, druhý zápas už ale sledovalo pouze necelých 300 tisíc diváků. Za nízkou sledovaností pochopitelně stojí i fakt, že tým USA skončil už ve skupině a finálové boje se ho netýkaly.

Úspěch světového poháru může ale také znamenat to, že hráči z NHL se již nebudou účastnit olympijských her, neboť NHL z olympiády neprofituje tak jako ze soutěže, kterou sama uspořádá. Olympiáda se koná v době, kdy je sezona NHL v plném proudu. A dohoda o účasti hráčů z NHL na hrách v roce 2018 stále ještě nebyla podepsána.

Navíc ji komplikuje i fakt, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) oznámil, že už se nadále nebude podílet na úhradě nákladů za cestu a pojištění hokejistů hrajících zámořskou soutěž.

MOV to zdůvodnil tím, že sportovcům z ostatních odvětví také náklady nehradí. Na posledních hrách v Soči zaplatil MOV za tyto náklady 14 milionů dolarů, dalších 18 milionů dolarů pak uhradila Mezinárodní hokejová federace (IIHF).

Její prezident Rene Fasel prohlásil, že rozhodnutí MOV o neuhrazení nákladů je velkou komplikací, neboť IIHF nemá finanční prostředky na to, aby celou částku byla schopna uhradit sama. Rozhodnutí, zda se hráči z NHL zúčastní šesté olympiády v řadě, by mělo padnout v první polovině příštího roku.