H&M v Evropě houfně zavírá obchody, v Číně už ale většina poboček opět funguje

Prodejna HM, obchod,

Prodejna HM, obchod, Zdroj: profimedia

Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
12
Fotogalerie

Švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M) kvůli koronaviru dočasně zavírá obchody v dalších 12 zemích, včetně České republiky. Současně firma oznámila, že tržby v Číně jí za prosinec až únor klesly o 24 procent.

Kromě Česka podnik dočasně zavírá obchody v Polsku, Španělsku, Bulharsku, Belgii, Francii, Rakousku, Lucembursku, Bosně a Hercegovině, ve Slovinsku a Kazachstánu a také některé obchody v Řecku. Minulý týden firma zavřela všechny své obchody v Itálii, znovu už ale otevřela většinu obchodů v Číně.

Tržby ve čtvrtletí stouply o osm procent na 54,9 miliardy švédských korun (135,2 miliardy korun), což bylo v souladu s očekáváním analytiků v anketě společnosti Refinitiv. Analytici však současně varovali, že výkon ve druhém čtvrtletí zůstává nejistý.

Firma dodala, že na druhou polovinu svého prvního fiskálního čtvrtletí, což je období prosinec až únor, mělo negativní dopad šíření koronaviru, hlavně v Číně. V březnu pak tvorbu tržeb nepříznivě zasáhlo šíření nemoci v Evropě.

Akcie H&M na začátku obchodování ztrácely zhruba devět procent, od začátku roku už klesly o 35 procent. Celý stockholmský akciový trh za stejnou dobu oslabil o pět procent.

Hlavní podíl na tržbách H&M má Evropa, největším samostatným trhem je Německo, za ním Spojené státy. Většinu oděvů získává firma od dodavatelů v Číně a dalších asijských zemích.