Hospodští musí řešit EET do půlky listopadu, jinak nestihnou termín, varuje Prazdroj

EET1

EET1 Zdroj: PR

EET1
Kampaň T-Mobilu na podporu EET
Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb.
Pokladna - ilustrační foto
Registrační pokladna
9
Fotogalerie

Hospodští, kteří nezačnou řešit elektronickou evidenci tržeb (EET) do poloviny listopadu, ji nestihnou do prosince spustit. Řekl to ředitel obchodu a restaurací Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. Při současném tempu pořizování terminálů nebude podle něho možné pokrýt zapojení všech podnikatelů, tedy 40 až 50 tisíc provozoven.

EET bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů. Mráz připomněl, že nejde jen o nákup nového systému. Provozovatel si musí pořídit tiskárnu účtenek a zajistit datové připojení. Potom musí získat autentizační údaje do systému, přihlásit se na stránkách finanční správy, vygenerovat si na nich certifikát a nahrát ho do pokladního systému. Od prosince musí v provozovně viditelně umístit informační oznámení o evidenci.

"Celý proces nemusí být časově náročný, samotní poskytovatelé zařízení EET ale upozorňují, že zaručit bezproblémové dodání zařízení a jeho zprovoznění jsou schopni pouze těm, kteří si zařízení objednají do poloviny listopadu," řekl Mráz. Největší zájem je o zařízení, která stojí do 5000 korun. "Vzhledem k tomu, že trh je tvořen převážně menšími provozovateli hospod a restaurací, větší zájem bude pochopitelně o ta jednodušší technologická zařízení," dodal.

Do pondělí se do pilotního provozu zapojilo zhruba 2400 podnikatelů. Správa dosud vydala zhruba 29.091 autentizačních údajů.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.