Do pilotního provozu EET se přihlásilo 2400 podnikatelů, ostrý start přijde v prosinci

Kampaň T-Mobilu na podporu EET

Kampaň T-Mobilu na podporu EET Zdroj: archiv T-Mobile

EET1
EET1
3
Fotogalerie

Do pondělních 20:00 se do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) přihlásilo 2396 podnikatelů, kteří zaslali 241 tisíc účtenek, řekla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Finanční správa začala ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí, 1. listopadu. Evidence tržeb pak bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Zároveň si mohou ověřit, zda se data ukládají na servery Finanční správy. V pilotním provozu odesílané tržby nepodléhají kontrole Finanční správy.

Registrační údaje, se kterými se lze k systému přihlásit, přiděluje Finanční správa od 1. září. Dosud správa vydala zhruba 29 091 autentizačních údajů. Z toho 11 682 vydala správa přes datovou schránku a 17 409 osobně na finančních úřadech. Osobně si pro obálku s autentizačními údaji přišlo nejvíce podnikatelů ve Středočeském kraji (1884) a Jihomoravském kraji (1849). Do datové schránky bylo doručeno nejvíce autentizačních údajů v hlavním městě Praze (3137) a Jihomoravském kraji (1324). Zároveň bylo zaevidováno k EET 18 968 provozoven.

Podnikatelé mohou požádat o údaje dvěma způsoby, a to elektronicky prostřednictvím daňového portálu s využitím přihlašovacích údajů do datové schránky, nebo osobně na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu.

Od září finanční úřady za poplatek 1000 korun vydávají závazné rozhodnutí, zda daná tržba podléhá EET. Finanční správa dosud obdržela 228 žádostí o závazná posouzení. Od stejného data úřady také přijímají žádosti o možnost vést evidence v tzv. zjednodušeném režimu offline. Těch zatím správa eviduje za celou ČR 116.