Hotelům a penzionům zima neuškodila, hlásí mírný růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dobrá čísla za letošní první čtvrtletí zahlásil cestovní ruch. Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v Česku meziročně vzrostl o 2,5 procenta, přičemž zahraničních návštěvníků přibylo o 4,2 procenta. Celkově k nám přijelo o 3,2 procenta více hostů. Prim drží Němci, hodně přidali Rakušané.

Počet přenocování hostů dosáhl podle údajů ČSÚ v 1. čtvrtletí roku 7,8 milionu. K růstu přispěli podle statistiků více nerezidenti (o 4,2 procenta) než rezidenti (o 0,8 procenta).

Ve všech kategoriích hotelů se počet nocí průměrně zvýšil o 5,3 procenta. V regionálním členění vykázala nejvyšší růst ubytovací zařízení v Pardubickém kraji (o 19 procent) a na Vysočině (o 17,8 procenta).

Na Vysočině se také nejvíce ze všech krajů zvýšil počet nocí zahraničních hostů o 69,4 procenta, a to díky pořadatelství Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Obliba roste u Rakušanů, klesá u Nizozemců

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo v prvním čtvrtletí celkem 2,6 milionu hostů, meziročně představovalo zvýšení o 3,2 procenta více. Hotely zaznamenaly zvýšený zájem hostů o 3,8 procenta, penziony o 1,7 procenta a poptávka po ostatních hromadných ubytovacích zařízeních vzrostla o 0,9 procenta.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo již tradičně z Německa (276 tisíc), meziročně o 2,7 procenta více. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili Rusové (170 tisíc) s meziročním zvýšením příjezdů o více než 13 procent.

Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijíždějí nejčastěji, vzrostl také významně počet hostů z Rakouska (o 11procent). Naopak meziroční pokles byl patrný u hostů z Nizozemska (o 12,3 procenta) či Itálie (o 9,7 procenta).

Vývoj turistiky v ČR podle krajů k březnu 2013

Vývoj turistiky v ČR dle krajů k březnu 2013Vývoj turistiky v ČR dle krajů k březnu 2013 | CSU

Zdroj: ČSÚ