Hračkáři válčí u Ústavního soudu o zisky z distribuce Spin Masteru

Hráčkářství firmy Sparkys

Hráčkářství firmy Sparkys Zdroj: forumostrava.cz

Sotva se z podnikatele Petra Homolky a jeho skupiny Wormelen stal lídr tuzemského trhu s hračkami, vrcholí až u Ústavního soudu dlouhý spor z počátků jeho hračkářského byznysu. Týká se zisků z distribuce kanadského výrobce hraček Spin Master.

Licenci pro Česko a Slovensko původně vlastnila brněnská společnost Aremsi Lindy a Jiřího Kočí. V roce 2011 uzavřeli s Homolkou smlouvu o jejím předání. Zaplaceno ale prý nedostali.

Homolka se hájí tím, že smlouva přestala platit a tím i s ní spojené závazky. Za pravdu mu dal prvoinstanční a odvolací soud, manželé Kočí neuspěli ani u Nejvyššího soudu. Přesto věří, že ve sporu o více než deset milionů korun ještě mají šanci uspět.

„Způsob odmítnutí Nejvyšším soudem považujeme za porušení práv na spravedlivý proces,“ uvedla Linda Kočí. Tvrdí, že měl rozhodovat senát a nikoli jediný soudce.

Sparkys stojí osmačtyřicet milionů
Hračkářskou síť Sparkys převzala skupina Wormelen Petra Homolky již letos na jaře. Firmu však podle obchodního rejstříku mají stále v zástavě její bývalí majitelé, tedy realitní podnikatel Sebastian Pawlowski a jeho partnerka Katharine Butlerová. Hodnota zastavených podílů je s odkazem na kupní smlouvu zhruba osmačtyřicet milionů korun. „K zaplacení kupní ceny má dojít do září 2016,“ sdělil Homolka. Sparkys má tržby převyšující tři sta milionů. Firmě se podle posledních zveřejněných výsledků dařilo být pravidelně v plusu v řádu jednotek milionů korun.

Ústavní stížnost opírá o letošní rozhodnutí ústavních soudců v jiném případu. V něm poukázali, že u Nejvyššího soudu je zapotřebí právě rozhodnutí senátu.

Hračkářský magnát Homolka si je díky úspěchu na třech úrovních soudů svou věcí jistý. „Firma Aremsi se asi domnívá, že stokrát opakovaná lež se může stát pravdou. Já se neobávám, že by Ústavní soud či jakýkoli jiný mohl rozhodnout jinak než soudy předchozí,“ řekl deníku E15.

Homolka se o rozruch na hračkářském trhu postaral hlavně v první polovině letošního roku. Mimo jiné převzal sítě Bambule a Sparkys. Skupina s tržbami kolem 1,5 miliardy korun tak zaútočila na pozice největších hračkářů Dráčik a Pompo.

Vladimír Šůla: Hračky se prodávají jen dva měsíce v roce