Hračky Sparkys vydělávají Pawlowskému nejvíce od krize

Hráčkářství firmy Sparkys

Hráčkářství firmy Sparkys Zdroj: forumostrava.cz

Hračkářská síť Sparkys, kterou vlastní podnikatel Sebastian Pawlowski se svou ženou Katharine Butlerovou, konečně odkryla karty a zveřejnila hospodářské výsledky. Z nich mimo jiné vyplývá, že od začátku krize teď zažívá nejlepší období.

Z hlediska samotných tržeb válcují Pawlowského například konkurenční obchody Pompo nebo Dráčik. Sparkys ročně stabilně utrží kolem tří set milionů korun, zatímco zmínění konkurenti minimálně dvojnásobek.

Výrazný náskok před touto konkurencí má ale Sparkys v ziskovosti. Zatímco síť Pompo v posledních zveřejněných výsledcích uváděla provozní marži 1,2 procenta a Dráčik dokonce prodělal, dostal se Pawlowského Sparkys na marži 3,4 procenta. Tedy nic závratného, ale v oboru za současných podmínek slušný výsledek.

Lepší byla v posledních dvou letech jen společnost Lamps provozující internetové hračkářství Brůča, a to se ziskovou marží přes šest procent při tržbách kolem 131 milionů korun. Konkurenční síť obchodů HM Studio před rokem z tržeb na úrovni 191 milionů vytvořila provozní zisk 4,7 milionu, což se rovná marži 2,5 procenta.

Hospodářské výsledky firmy SparkysHospodářské výsledky firmy Sparkys

Z uvedených čísel vyplývá, že na trhu s hračkami není obtížné dostat se do problémů. Přesvědčily se o tom obchody Puntanela, které letos převzala konkurenční síť Bambule. Přes napjatou situaci však na tuzemský trhu letos přišlo polské hračkářství Smyk.