IKEA čeká v Česku růst tržeb, mají dosáhnout téměř deseti miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Nábytkářský řetězec IKEA očekává v Česku ve finančním roce 2017/2018 nárůst tržeb o tři procenta na téměř deset miliard korun. Konečné hospodářské výsledky zveřejní na začátku příštího roku. Do obchodních domů řetězce přišlo celkem 5,6 milionu zákazníků. Prostřednictvím e-shopu společnost realizovala šest procent tržeb. 

"V posledních letech v našem regionu zaznamenáváme stabilní růst. Naším cílem je v této cestě pokračovat, takže na českém trhu očekáváme více než tříprocentní růst," uvedla generální ředitelka pro Česko, Maďarsko a Slovensko Mounia Elhilali.

IKEA v září otevřela v centru Prahy svůj první menší obchod, tzv. pop-up studio, o ploše 800 metrů čtverečních. "Momentálně jsme uprostřed transformace IKEA a před námi je plno možností. Náš ambiciózní posun směrem k multikanálovému systému maloobchodního prodeje už začal, ale před očima stále máme svůj hlavní cíl - vytvářet lepší každodenní život pro co nejvíce lidí," dodala ředitelka.

Švédský řetězec v Česku provozuje čtyři obchodní domy. Tržby firmy v ČR stouply ve finančním roce 2016/2017 o čtyři procenta na 9,7 miliardy korun. Za nárůstem stálo zejména zvýšení průměrné útraty, která vzrostla o šest procent na 1638 korun.

Tržby švédského nábytkářského řetězce se v uplynulém fiskálním roce zvýšily o 4,5 procenta na 38,8 miliardy eur (zhruba bilion korun). Pomohlo otevření nových prodejen a rostoucí internetový prodej. Na konci loňského fiskálního roku, tedy v závěru srpna, provozovala firma po celém světě 422 obchodů ve více než 50 zemích, meziročně o 19 více. Obchody IKEA vlastní 11 franšízantů. Největší z nich je IKEA Group, který provozuje 367 poboček ve 30 zemích.

Firma je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě. V Česku patří mezi největší prodejce nábytku firmy ještě Kika, Jysk, Asko-Nábytek, Sconto a Möbelix CZ. Tržby z prodeje nábytku v českých obchodech vzrostly loni o 2,3 procenta na 36,29 miliardy korun, vyplývá z údajů Asociace českých nábytkářů.