Rekordní expanze v historii IKEA. Firma chce být na dosah více než třetině světové populace

IKEA

IKEA Zdroj: profimedia.cz

Nábytkářská firma IKEA chce v příštích letech vstoupit na desítky nových trhů, píše Bloomberg.

Švédský nábytkářský gigant IKEA chce v následujících letech otevřít několik poboček v Jižní Americe. Skrz novou franšízu Falabella otevře provozovny v Chile, Kolumbii, Peru a dalších zemích. Vstoupit se chystá i do Mexika, Estonska, Ukrajiny, Portorika, Ománu, Macau či na Filipíny.

„Do roku 2025 bychom potenciálně mohli oslovit více než 3 miliardy lidí. Nabídneme nové způsoby nakupování produktů značky IKEA– online, ve vzdálených lokalitách a prostřednictvím showroomů v centrech měst. Chystáme představení menších prodejen a zákazníkům nabídneme celou škálu flexibilních a cenově dostupných služeb,“ uvedl v prohlášení Torbjörn Lööf. Ten je generálním ředitelem společnosti Inter IKEA, která má na starosti koncept IKEA a poskytuje jeho franšízové použití.

Především do Jižní Ameriky má být vpád firmy rychlý. V nadcházejícím desetiletí společnost otevře skrz franšízu Falabella devět obchodů ve zmíněných Chile, Kolumbii a Peru. Zároveň v těchto zemích nabídne zákazníkům i online nákupy. „Bude to nejrychlejší a největší expanze v naší historii,“ řekl Bloombergu Lööf v telefonickém rozhovoru.

Společnost bude podle Lööfa potřebovat minimálně milion metrů krychlových zboží, aby se investice na jihoamerickém trhu začaly vracet. První prodejnu plánuje otevřít v Santiagu de Chile ve druhé polovině roku 2020. Následovat bude hlavní město Peru Lima a kolumbijská Bogota.

IKEA se aktuálně nachází uprostřed transformace, kdy přesouvá zdroje směrem k rozvíjejícím se trhům a zároveň se snaží zákazníkům umožnit nové způsoby nakupování, které budou lépe vyhovovat jejich měnícím se potřebám a celosvětovým trendům. Plány na expanzi mohly odstartovat díky tomu, že řetězec zaznamenal 4,5 procentní nárůst tržeb v loňském fiskálním roce (od srpna 2017 do srpna 2018).

Celkové maloobchodní tržby společnosti se v uplynulém fiskálním roce meziročně zvýšily na 38,8 miliard eur z 38,3 miliard eur.

Společnost v loňském fiskálním roce expandovala například do Litvy a Indie a celkově otevřela 19 nových obchodů po celém světě. Letos chce otevřít dalších patnáct obchodů. Obchody IKEA vlastní 11 franšízantů. Největším z nich je IKEA Group, který provozuje 367 poboček ve 30 zemích.