Indové se chystají na český trh s léčivy

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Evropský trh s generickými léky čeká velké přeskupení sil. Druhá největší indická farmaceutická firma Aurobindo se dohodla na koupi licenčních práv k prodeji léků od kanadské firmy Apotex International. Obchodní práva se týkají pěti evropských zemí včetně Česka. Součástí obchodu za 74 milionů eur, zhruba 1,9 miliardy korun, bude kromě produktů převzetí zkušeného personálu a továrny na výrobu léčiv v Nizozemsku. 

„Akvizice je v souladu s naší strategií posílit obchodní aktivity v Evropě a expandovat do její východní části,“ uvedlo v prohlášení Aurobindo, které by po dokončení obchodu mělo patřit mezi patnáct největších českých i polských prodejců generických léčiv, tedy léků uvedených na trh po vypršení patentu inovativního přípravku.

Obchodní transakci ale ještě musejí potvrdit nizozemské a polské antimonopolní úřady, uvedl server Moneycontrol.com. Uzavřená dohoda se kromě Česka a Polska týká také Nizozemska, Belgie a Španělska. V Polsku se Aurobindo chystá zvýšit prodeje vytvořením nové značky APO a plánuje rozšíření sítě lékáren.

V Nizozemsku by se díky transakci Aurobindo stalo lídrem, co se týká objemu volně prodejných léků, na které není třeba lékařský předpis. Nejambicióznější plány má firma v oblasti generik. „Akvizice představuje klíčový krok k dosažení našeho cíle stát se jedním z evropských lídrů v prodejích generik,“ uvedl viceprezident Aurobindo pro evropský trh Muralidharan.

Transakce zahrnuje licence na dvě stovky léků na předpis, 88 volně prodejných léků a dalších dvacet léků, které by měly jít do prodeje v následujících dvou letech. Prodávaná část firmy v posledním fiskálním roce utržila kolem 133 milionů eur. Aurobindo mělo v posledním fiskálním roce tržby ve výši téměř 577 milionů eur.

Letos v lednu Aurobindo spolu s dalšími třemi indickými farmaceutickými firmami projevilo předběžný zájem o evropskou část původně francouzského koncernu Sanofi, kam spadá rovněž pražský výrobce generik Zentiva. Tuto divizi ale nakonec za téměř padesát miliard korun získal investiční fond Advent International.