Investor Kasa chce ovládnout e-obchod s léky. Do Pilulky.cz dá miliony

léky - ilustrační foto

léky - ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Investor Martin Kasa, který stojí za úspěšným e-shopem Kasa.cz, chce v rámci elektronických prodejů opanovat další oblast – volně prodejné léky. Se Sdružením nezávislých lékáren CoPharm v půlce letošního roku spustí nový internetový obchod Pilulka.cz. E-shop má ambice stát se jedničkou na českém on-line trhu s léky, jde o investici v řádu milionů korun, řekl Kasa. Podle něj je e-trh s léky v Česku zatím dostatečně nevyužitý, dosáhnout by prý přitom mohl obratu až dvou miliard korun.

Pilulka.cz má být otevřenou alternativou pro nezávislé lékárny v boji proti velkým maloobchodním řetězcům. „Vnímáme, že zákazníci nechtějí nakupovat léky a rohlíky stejným způsobem, k čemuž velké řetězce tento obor posouvají. Spojení farmaceutické odbornosti a detailní znalosti on-line podnikání nám dává ambice být ve střednědobé budoucnosti jednička na českém trhu v on-line prodeji a přivádět do partnerských lékáren stovky zákazníků denně,“ uvedl Kasa.

Zboží zakoupené v e-shopu si budou moci zákazníci osobně vyzvednout v široké síti kamenných lékáren. „Velké internetové obchody v Česku mají podíl osobních odběrů okolo 50 procent ze všech objednávek. My počítáme s číslem ještě výrazně vyšším,“ dodal investor.

Podle Kasy v současné době na českém internetu neexistuje možnost pro provozovatele nezávislé lékárny, aby se účastnil profesionálně vedeného internetového projektu, kam by začlenil svoji nabídku. „Většina z lékárenských e-shopů je však spíše pokusem o internetový prodej a nesnesou srovnání s kvalitou on-line obchodů mimo lékárenskou branži,“ dodal Kasa.

V Česku je aktuálně více než 2700 kamenných lékáren a z toho téměř 200 provozuje i internetovou lékárnu. Lídrem trhu je řetězec Dr. Max, který provozuje v Česku asi 280 lékáren, vlastní ho investiční společnost Penta. Jedničkou on-line prodeje léků je e-shop Lekarna.cz.

Martin Kasa je podnikatel a investor v oblasti e-commerce a transakčního businessu. Je zakladatelem jednoho z největších internetových obchodů na českém trhu Kasa.cz, členem představenstva Asociace pro elektronickou komerci a místopředsedou představenstva sdružení nezávislých lékáren CoPharm. Mezi jeho nejzajímavější současné projekty patří internetová lékárna Pilulka.cz a ticketingový systém Ticketon.cz.

Zorjan Jojko: Elektronizace zdravotnictví má nádech „velkého bratra“