Jack Ma se vzdává vlastnických práv ve společnosti Alibaba, píší Financial Times

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: ČTK

Šéf čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma, který nedávno oznámil odchod z vedení firmy, se již v tichosti vzdal svých vlastnických práv k subjektům, které drží klíčové licence pro činnost podniku v Číně. Napsal to list Financial Times, podle něhož tak Jack Ma symbolicky předává klíče od firmy, kterou před 19 lety založil. Alibaba uvedla, že cílem tohoto kroku je snížit administrativní zátěž jejího odcházejícího šéfa.

Jack Ma, jeden z nejbohatších obyvatel Číny, počátkem září oznámil, že v září 2019 odejde z vedení firmy a že ho nahradí Daniel Zhang. Financial Times nyní uvedl, že Jack Ma se vzdal vlastnictví subjektů, pod něž spadají provozní licence a některá aktiva v Číně. Podle televize CNN jde o subjekty, které obvykle umožňují čínským technologickým společnostem získávat investice ze zahraničí.

Jack Ma v důsledku tohoto kroku přijde o část svého vlivu na podnik. Zůstane nicméně akcionářem i stálým členem výboru partnerů, který má právo jmenovat většinu ředitelů ve správní radě společnosti, ačkoli nekontroluje většinový podíl v podniku.

Společnost Alibaba, jejíž akcie se obchodují na burze v New Yorku, ve své poslední výroční zprávě uvádí, že zaměstnává asi 66.000 lidí. Kromě obchodování na internetu se Alibaba zabývá i cloudovými službami a podniká také v oblasti zábavy a médií. V Číně má podle agentury DPA zhruba 576 milionů aktivních uživatelů.

V letošním prvním fiskálním čtvrtletí Alibaba zvýšila příjmy o 61 procent na 80,9 miliardy jüanů (asi 262 miliard korun) a její tržní hodnota nyní dosahuje přibližně 420 miliard dolarů (9,3 bilionu korun).