„Miliardář z lidu“ Ma končí. Zakladatel koncernu Alibaba se vydá cestou Billa Gatese

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Přesně po dvaceti letech v čele technologického gigantu Alibaba skončí v září příštího roku jeho zakladatel Jack Ma. Rezignaci na post předsedy představenstva oznámil včera při příležitosti svých čtyřiapadesátých narozenin. Ma, který je díky šestiprocentnímu podílu v Alibabě s majetkem v hodnotě 38,6 miliardy dolarů jedním z nejbohatších Číňanů, se chce v další etapě svého života soustředit na filantropii a charitu prostřednictvím vlastní nadace. 

Vrátit se plánuje rovněž k učitelské profesi, do roku 2020 přesto zůstane členem představenstva firmy. „Upřímně si nemyslím, že jeho odchod znamená velkou změnu, z postu ředitele odešel již před čtyřmi lety a Ma o těchto krocích mluvil již dříve,“ uvedl pro The Guardian analytik a investor Kevin Carter.

Excentrický miliardář stanovil svého nástupce, kterým má být Daniel Zhang, dosavadní ředitel Alibaba Group. Ten do koncernu vstoupil jako finanční ředitel e-shopu Taobao, později se ale prosadil jako tahoun přechodu Alibaby z internetového prostředí do kamenných obchodů. Následující rok má firmě posloužit k poklidné transformaci v pravomocích vedení. „Díky práci s novým týmem vím, že jsou na změnu připraveni,“ řekl k předání pravomocí Ma.

Do internetového prostředí se Ma dostal v roce 1995, kdy v Číně zužitkoval zkušenosti, které nabyl ve Spojených státech. Jako učiteli angličtiny se mu podařilo založit společnost na vytváření webových stránek pro firmy, na jejíž úspěch navázal založením e-shopu Alibaba. Prudký růst firmy potvrdil v roce 2014 vstup na burzu, kdy Alibaba od investorů získala 25 miliard dolarů. Od té doby se cena akcií firmy zdvojnásobila také díky vstupu do dalších odvětví, jako jsou on-line platby či herní průmysl.

V cestě na vrchol čínskému miliardáři přitom pomohly také jeho diplomatické schopnosti. Na jednu stranu veřejně podporuje čínskou komunistickou vládu, Donaldu Trumpovi naopak osobně slíbil vytvoření milionu pracovních míst v USA. Ma se stal „tváří konglomerátu“, která poskytuje rozhovory a vystupuje na konferencích. V zemi s velkým podílem státních podniků poměrně nezvyklý úkaz.

Sám Ma se také často přirovnává k zakladateli Microsoftu Billu Gatesovi, například charitativními aktivitami. „Je mnoho věcí, které se od Billa mohu naučit. Nikdy nebudu bohatý jako on, ale to, co mohu udělat lépe, je dřívější odchod z byznysu,“ nechal se dříve slyšet Ma.

Alibaba

Založeno: 1999

Zakladatel: Jack Ma

Tržní hodnota: 420 miliard USD

Tržby: 40 miliard USD

Zisk: 9,8 miliardy USD Počet zaměstnanců: 66 000

Jack Ma: Vyznačuje se především tím, že pro potřeby firmy nenapsal ani řádek kódu, byznys postavil hlavně na svých obchodních schopnostech a charizmatu. To se projevuje nejen na mnohých veřejných vystoupeních, kde otevřeně mluví o své cestě k úspěchu, ale také při jednáních s politiky. Patřil mezi první zahraniční podnikatele, kteří se setkali s Donaldem Trumpem po jeho zvolení do úřadu.

Amazon

Založeno: 1994

Zakladatel: Jeff Bezos

Tržní hodnota: 952 miliard USD

Tržby: 177 miliard USD

Zisk: 3 miliardy USD

Počet zaměstnanců: 566 000

Jeff Bezos získal zkušenosti ve start-upovém prostředí. V byznysových kruzích se o něm hovoří jako o inteligentním muži, který se projevuje jako „chladnokrevný korporátní titán“ využívající stručnost a rychlost řešení. V začátcích podnikání byl mnohými považován za podivína se zvláštním stylem oblékání, tuto reputaci se však v posledních letech snaží úspěšně měnit.

Tencent

Založeno: 1998

Zakladatel: Ma Huateng a spol.

Tržní hodnota: 380 miliard USD

Tržby: 34,5 miliardy USD

Zisk: 10,5 miliardy USD

Počet zaměstnanců: 45 000

Šéf a jeden ze zakladatelů Tencentu Ma Huateng se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejbohatších i nejvlivnějších lidí planety. Huateng při zakládání konglomerátu vycházel ze svých programátorských zkušeností, zpravidla se do Číny snažil přinést software, který slavil úspěch jinde ve světě. Stále je aktivní ve vedení firmy.

Alphabet

Založeno: 1998 jako Google

Zakladatelé: Larry Page a Sergey Brin

Tržní hodnota: 814 miliard USD

Tržby: 110 miliard USD Zisk: 12,6 miliardy USD

Počet zaměstnanců: 89 000

K prvním změnám v řízení firmy museli Page s Brinem přistoupit již tři roky po založení, vadila jim hlavně byrokratizace a složitost řízení. Jako standard podnikání v Silicon Valley zavedli politiku, podle které nemají být ve vedení technologických firem netechnicky vzdělaní manažeři. Oba zakladatelé ve firmě stále drží většinu rozhodovacích práv.

Baidu

Založeno: 2000

Zakladatel: Robin Li

Tržní hodnota: 75 miliard USD

Tržby: 12,3 miliardy USD

Zisk: 2,6 miliardy USD

Počet zaměstnanců: 42 000

Li sbíral zkušenosti v USA, kde nejenže studoval, ale také pracoval jako softwarový inženýr. Rovněž si nechal patentovat vlastní vyhledávací software, který později využil v Baidu. Robin Li byl mnohokrát vyzdvihován jako schopný vědec a programátor, díky čemuž má nyní Baidu v Číně dominantní postavení.

Facebook

Založeno: 2004

Zakladatelé: Mark Zuckerberg a spol.

Tržní hodnota: 470 miliard USD

Tržby: 40 miliard USD

Zisk: 16 miliard USD

Počet zaměstnanců: 30 000

Zuckerberg je od začátku svého podnikání známý svou zarputilostí a snahou dojít k vytyčenému cíli za každou cenu. Ačkoliv má často potřebu rozhodovat sám, v rámci řízení je obvykle považován za demokrata. I přesto, že jednou z jeho taktik je vytváření tlaku na zaměstnance, aby dosahovali lepších výkonů.