Jak přežít na pracovním trhu: pět profesí, které se robotizace bát nemusí

kuchař

kuchař Zdroj: Profimedia

Ačkoliv procesy automatizace a robotizace významně proměňují pracovní trh, existuje řada profesí, jejichž existenci inovace technologií neohrozí. Kteří pracovníci se tak nemusí bát, že je o živobytí připraví robot či umělá inteligence?

Ti, kteří při své práci musí efektivně organizovat, rozhodovat, plánovat nebo kreativně myslet. Jejich výčet sestavil ekonom Mariano Mamertino pro server Business Insider. Mamertino pracuje pro jeden z největších vyhledávačů pracovních nabídek na světě, americký Indeed. Ten každý měsíc navštíví přes dvě stě milionů unikátních uživatelů.

Šéfkuchař

Poptávka po chutném pokrmu jen tak nevymizí. Kvalitní kuchaři, kteří jsou schopni průběžně inovovat menu a testovat nové chutě, se proto o práci bát nemusí. Současní roboti by nebyli schopni kombinovat manuální schopnosti s běžnou kreativitou kuchařů, uvádí Mamertino, a to bez ohledu na to, kolik úsilí by do svého snažení stroje vložily. Osmdesát procent pracovních nabídek na pozici kuchař zmizí z vyhledávače Indeed do dvou měsíců.

Marketér, designér, zaměstnanec v oboru komunikace

Strojová přesnost robotů je pro firmy užitečná, nenahradí ale schopnost kritického myšlení či schopnost přicházet s inovativními postupy. Pracovníci, kteří například vytváří návrhy interiérů, pracují se slovy, obrazy či myšlenkami obecně tak pravděpodobně vzestup automatizace přežijí.

Zdravotníci

Zdravotníky uvádí ekonom do výčtu proto, že jejich profese vyžaduje zvlášť vyspělou mezilidskou komunikaci. Některé stroje využívající umělou inteligenci už sice dokážou interagovat s člověkem, úroveň této komunikace je ale prozatím nedostačující. Například poptávka po zdravotních sestrách je už nyní ve Velké Británii velmi vysoká, připomíná ekonom.

Učitelé a trenéři 

Vysoká poptávka je i po pracovnících ve vzdělávacím sektoru. Zvlášť poptávaní jsou pak učitelé, kteří ovládají více cizích jazyků a mají tak potenciál učit migranty, uvádí Mamertino. Rozdíl spatřuje především v osobním kontaktu, který výrazně usnadňuje učení.

Experti na kybernetickou bezpečnost 

Poptávka po těchto pracovnících je už dnes podle dat Indeed třikrát vyšší než počet uchazečů o tuto pozici. Mezi státy s největším počtem společností poptávajících experty na kybernetiku patří Velká Británie. Jen ve dvou dalších státech je těchto firem více. Za poslední rok a půl se navíc zvýšil počet inzerátů poptávajících tyto experty na serveru Indeed o osmnáct procent. Podle Mamertina tak není pravděpodobné, že by se měla situace v blízké době zásadně změnit.

Vedle pěti zmíněných profesí Mamertino rovněž předpokládá, že robotizace nepřipraví o práci pracovníky v oboru lidských zdrojů, logistiky nebo vědy. Uvádí také ty pracovníky, jejichž úvazky jsou obvykle krátkodobého charakteru nebo ty na volné noze. Jako příklad uvádí řidiče alternativní taxi služby Uber nebo řidiče společnosti typu Deliveroo, která dováží jídlo.