Co spojuje Babiše, Klause a Paroubka? Mimořádná agrese projevu, zjistila analýza

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Václav Klaus
Jiří Paroubek
Andrej Babiš
Václav Klaus
8
Fotogalerie

Skandál, faleš či pravda. Právě tyto výrazy patří k těm, kteří používali nebo používají čeští premiéři Andrej Babiš, Václav Klaus a Jiří Paroubek nejčastěji. Právě tato trojice předsedů vlád se zároveň vyjadřovala, respektive verbálně útočila, nejagresivnějším způsobem. S výrazným náskokem vévodí kategorii agresivity lídr hnutí ANO. Vyplývá to z lingvistické analýzy Milana Petráka, analytika společnosti Bisnode a autora několika publikací.

„Způsob komunikace jednotlivých politiků se výrazně liší. Zatímco část z nich odpovídá na položené otázky věcně, jiní mají silný sklon používat emocionálně nabité výrazy,“ uvádí se v analýze.

K vytvoření analýzy byly použity odpovědi premiérů na ústní interpelace v poslanecké sněmovně. „Jednalo se tedy o situaci, kdy se všichni nacházeli ve srovnatelných podmínkách a kdy byli nuceni mluvit spatra,“ píše autor.

Vedle agresivity analýza porovnává i míru iracionality vyjádření nebo snahu prodat posluchačům iluze. Nejiracionálněji komunikujícím premiérem v historii byl Václav Klaus s těsným odstupem následovaný Andrejem Babišem, k jehož významným znakům projevu patří také časté zaštiťování se kolektivem. Nejaktivnějším prodavačem iluzí měl být Vladimír Špidla následovaný Petrem Nečasem.

Projev českých premiérů v číslech:Martin Štorkán

„Babiš také nejčastěji používá zájmeno já v prvním pádě (114 výskytů na 10 000 slov). Za ním následují Paroubek (92) na Jan Fischer (79). Na opačném pólu se nalézá Špidla s hodnotou pěti výskytů na 10 000 slov,“ popisuje Petrák.

Dosavadní zkušenost prý ukazuje, že existuje vztah mezi výsledným koeficientem iracionality a délkou setrvání na postu premiéra. „Míra tak zvané iracionality premiérů byla určena na základě četnosti výskytu výrazů rozdělených do sedmi základních kategorií – agresivita, prodej iluzí, dogmatismus, zaštiťování se kolektivem, ideologické myšlení, dramatizace a posedlost symboly,“ vysvětluje Petrák.

Politik s nejvyšší hodnotou iracionality v projevu, tedy Václav Klaus, se v úřadu udržel doposud nejdéle, a to pět let. Druhým nejdéle sloužícím premiérem byl Miloš Zeman - 4 roky - a třetím Nečas - 3 roky. Nečas je zároveň politikem se třetím nejvyšším koeficientem iracionality. „Z tohoto pohledu má tedy Babiš velkou šanci stát se premiérem, který si svůj úřad udržel po nejdelší dobu,“ uzavírá Petrák.

*Z důvodu příliš malého počtu slov nebyl hodnocen Jiří Rusnok.

Nejoblíbenější výrazy českých premiérů: Martin Štorkán