Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

Rozsáhlé administrativní komplexy najdeme dnes v každém městě. Na první pohled se v mnoha případech jedná o velmi architektonicky povedené a moderní budovy, které slouží jako kanceláře velkých společností.

Většina těchto kanceláří je uspořádána jako open space, do kterých se vejde velké množství osob. Pro zaměstnavatele to mnohdy znamená nejednoduší řešení. Všechny své zaměstnance má hezky pěkně pod kontrolou a očekává samozřejmě i jejich vyšší výkonnost. Mnoho výzkumů již v dnešní době dokazuje, že to není až tak úplně pravda. Zaměstnanci nemají soukromí, nemohou se na svoji práci řádně soustředit, ve vysokých krásných prosklených budovách většinou není možné ani otevřít okna….., zkrátka open space není v žádném případě pro zaměstnance výhrou jak po psychické, tak po zdravotní stránce. Co se týká zdravotní stránky, tyto budovy jsou většinou vybaveny klimatizací, a to znamená nezdravý vzduch! Proč? Jedná se o uměle vytvořené ovzduší, kdy si lidé vyměňují vzduch podstatě sami mezi sebou. Důsledkem toho je často rychlé a snadné šíření chorob virového původu.

Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

Nemusí se, ale jednat jen o kanceláře typu open space, může jít i o klasické kancelářské budovy. Světová zdravotnická organizace má pro tuto problematiku už od roku 1983 vlastní název „Syndrom nezdravých budov“. Jak takový syndrom vzniká? Jednoduše, vytváří ho několik faktorů: stavební materiál, ze kterého jsou budovy postaveny, vybavení kanceláří od podlahy a nábytku až po přístroje nezbytné k výkonu práce jako počítače, kopírky, skenery a mnohé další. Jedná se o velice nezdravou směs výparů, prachových mikročástic, ozónu a chemikálií, kdy při vysoké koncentraci dochází k jejich vnikání do plic. V případě, že v takové budově trávíte pravidelně pracovní dobu, je možné, že se u vás začnou vyskytovat potíže jako migréna, alergické reakce, vznětlivost, horkost, bolesti v krku, průduškový kašel, křeče, vodnatá rýma, kýchání a podráždění pokožky. Vdechování nežádoucích látek také zvyšuje hladinu histaminu, což se projevuje bolestmi u srdce, sennou rýmou, nevolností, nespavostí. Všech těchto problémů se samozřejmě můžeme za pomoci léků zbavit, ale budou se nám stejně neustále vracet.

Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

Jak se můžeme bránit?

Jak už bylo zmíněno, vzduch z „nezdravých budov“ nám může způsobovat řadu zdravotních problémů, ale jak se jim můžeme bránit? Uvnitř budov, ať už kanceláří nebo doma, tráví většina z nás až 90 procent svého života. Pracujeme v nich, spíme v nich a trávíme v nich i náš volný čas. Vzduch uvnitř budov je překvapivě často více znečištěn než venku. Ve vnitřním prostředí je totiž mnohem vyšší koncentrace látek, které mohou škodit lidskému organismu. Jde především o prachové částice, dráždivé látky, roztoče, chemikálie, tabákový kouř, vzdušné plísně a pyl. Nezbývá nám tak nic jiného, než si vzduch vyčistit! Čističky vzduchu jsou vhodné nejen pro domácnosti alergiků, ale doporučují se i zdravým lidem k trvalému celoročnímu použití jak v kanceláři, tak doma. Při výběru čističky vzduchu je důležité se zaměřit na to, aby měla zejména účinný 5úrovňový filtrační systém. Speciální filtry (antistatický, antibakteriální, antialergický, HEPA filtr a filtr s aktivním uhlíkem) působí při čištění vzduchu jako neprůchodná bariéra pro nečistoty. Therapy Air iOn vzduch nejen dokonale čistí, ale navíc ho obohacuje o velmi prospěšné záporné ionty. Anionty jsou „vzdušné vitaminy“ a Světová zdravotnická organizace udává hranici 600 iontů na cm3 pro zdraví člověka. Pokud klesá hranice vzdušných aniontů pod 50 na cm3, pohyb řasinek, které jsou zodpovědné za samočisticí schopnosti plic v plicích, se zastavuje. Uvnitř moderních domů a kanceláří bylo naměřeno v mnoha případech jen 30 aniontů na cm3. Tyto nízké hodnoty způsobují především klimatizace, které vzduch dokáží úplně změnit a přefiltrovat. V létě je vzduch ochlazován, v zimě zase ohříván a prochází dlouhými a složitými vzduchovody. To způsobuje, že ve výsledku je potom vzduch uvnitř úplně jiný než ten venku.

Co z toho vyplývá? Dnes by měla mít každá kancelář i rodina čističku vzduchu, protože to, co dýcháme je důležité nejen pro naše zdraví, ale také pro naši psychickou pohodu!

Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?Jak se žije v kanceláři? Je možné i zde dýchat čistý vzduch?

SOUTEŽ!! Jak podle vás vypadá čistý vzduch? Vyplňte včetně fotografie, jak podle vás vypadá čistý vzduch a my nejhezčí fotografii oceníme čističkou vzduchu Therapy Air iOn! Další tři fotografie oceníme kosmetickým balíčkem od společnosti Zepter International v hodnotě 2500 Kč.

Zepter InternationalZepter International