Kempy se těší na léto, po letech propadů

kemp

kemp Zdroj: profimedia.cz

Letošní turistická sezona zřejmě majitelům a provozovatelům kempů přinese po letech propadů obrat k lepšímu. Podle zjištění portálu Dokempu.cz očekává před létem meziročně vyšší návštěvnost téměř polovina areálů, 40 procent počítá podle aktuálních rezervací a poptávky alespoň se stagnací. Zbylí provozovatelé propadli pesimismu. To je třeba případ pražských kempů, jejichž byznys stojí hlavně na zahraničních turistech, jež ale lákají do hotelů nízké ceny.

„Rezervace se naplno rozbíhají a je patrný návrat k týdenním pobytům. V první řadě je zájem o nejdražší chaty s vlastním sociálním zařízením. Jezdí stále více moderních obytných aut a karavanů a hitem léta se stanou luxusní, plně vybavené rodinné stany,“ řekl ředitel Dokempu.cz Jaroslav Skalka. Podle něj dosavadní rezervace svědčí o tom, že v kempech letos přibudou solventní hosté.

O zlepšených vyhlídkách kempů hovoří i průzkum analytické firmy Mag Consulting. „Sezona bude znamenat pro provozovatele kempů zvýšení návštěvnosti v klíčových měsících o pět až sedm procent,“ řekl šéf firmy Jaromír Beránek. Připomněl ovšem, že výhled může zhatit nepřízeň počasí.

 

 

 

Majitelé kempů mají za sebou těžké období, kdy jim hostů každý rok výrazně ubývalo. Rekordní byl rok 2004, kdy do českých kempů zavítalo 1,3 milionu lidí, přes milion klientů si našlo cestu do kempu ještě v roce 2007. Loni se v nich ubytovalo 780 tisíc lidí, což je dosud vůbec nejhorší výsledek (když nepočítáme povodňový rok 2002).

Hosté v českých kempechHosté v českých kempech

Podle Skalky ale kempy hromadně nekrachují. „Pokud nějaký kemp zanikl, tak mnohem častějším důvodem je neochota majitelů věnovat se tomuto druhu podnikání. Několik kempů je na prodej, ale jejich podíl se nedá srovnat například s počtem prodávaných hotelů nebo penzionů,“ řekl Skalka.