Komárkův Allwyn míří do Ameriky. Kupuje loterijní firmu v Illinois

Karel Komárek, jeden z nejbohatších Čechů. Do jeho impéria patří loterijní a sázková skupina Allwyn.

Karel Komárek, jeden z nejbohatších Čechů. Do jeho impéria patří loterijní a sázková skupina Allwyn. Zdroj: KKCG

Sázková a loterijní společnost Allwyn, součást skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, pokračuje v expanzi. Po získání loterijní licence ve Velké Británii vstupuje na americký trh. Děje se tak zhruba tři měsíce poté, co zrušila vstup na newyorskou burzu.

Allwyn se dohodl na koupi společnosti Camelot Lottery Solutions Group, která provozuje loterii ve státě Illinois. Prodávajícím je velký kanadský penzijní fond Ontario Teachers’ Pension Plan Board, který spravuje aktiva v objemu okolo 240 miliard kanadských dolarů. Kupní částka firmy Camelot, jež je také partnerem loterie v Arkansasu, nebyla zveřejněna. Obchod by měl být dokončen v prvním čtvrtletí 2023.

Součástí aktivit společnosti Camelot LS Group sídlící v Chicagu je navíc i vývoj a poskytování technologií a IT služeb potřebných pro provozování loterií. Klienty jsou firmy v Evropě i v Severní Americe.

„Vždy jsme se dívali na americký trh jako na důležitou součást růstového příběhu Allwynu a koupě Camelot LS Group je tím správným krokem,“ míní generální ředitel Allwynu Robert Chvátal.  

Transakce se uskutečnila zhruba měsíc poté, co Allwyn dokončil akvizici společnosti Camelot vlastnící licenci na provoz britské loterie. I v tomto případě byl dosud majitelem kanadský penzijní fond Ontario Teachers’ Pension Plan. 

Společnost Allwyn získala v září desetiletou licenci na provoz britské loterie  platnou od února 2024. Loterii založenou v roce 1994 spravuje od počátku Camelot. Britská Národní loterie patří k největším na světě. Hráči už z ní získali přes 46 miliard liber, přes 1260 miliard korun, na statisíce dobročinných účelů po celé Británii.

Skupina Allwyn, dříve  Sazka Entertainment, podniká v Česku, Itálii, Rakousku, v Řecku a na Kypru. Kromě loterií patří do jejího portfolia sázkové hry a kasina.

Důležitým krokem v rozmachu skupiny Allwyn mělo být letos získání nového kapitálu díky vstupu na newyorskou burzu. Vzhledem k nepříznivým podmínkám na finančních trzích z toho sešlo. Společnost však nevyloučila, že své plány opráší, až se situace zlepší.

Komárek patří k nejbohatším českým podnikatelům se jměním odhadovaným na více než 160 miliard korun. Jeho skupina KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také na ropu a plyn, informační technologie a na reality.