Kongresové centrum Praha přitáhlo do Česka 1,35 miliardy korun

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Finanční přínos Kongresového centra Praha, jehož dluhy každoročně řeší Magistrát hlavního města a ministerstvo financí, představoval loni 1,35 miliardy korun. Vyplývá to z dosud nepublikované výroční statistiky nadnárodní organizace ICCA, která sdružuje subjekty poskytující služby v kongresové turistice.

V ukazateli, který zohledňuje počet delegátů, délku pobytu na dané adrese a výši jejich útraty, obsadila Praha 16. místo na světě. Za sebou nechala Budapešť, Brusel, Hongkong, Curych, Mnichov či Washington. Pořadí „výdělečnosti“ vede Paříž, následují Amsterdam, Vídeň a Berlín. „Do statistiky organizace ICCA se na základě přísných kriterií dostane jen zlomek akcí, jež se v KCP konají. Jde však o velké mezinárodní kongresy, jejichž přínos je neoddiskutovatelný. V roce 2010 to bylo osm z celkového počtu 299 akcí, loni patnáct z 262,“ říká generální ředitel centra Michal Kárník.

ICCA vyšla při sestavování žebříčku z předpokladu, že průměrný delegát utratí za den 726,3 amerického dolaru. Necelých 160 dolarů připadne na registrační poplatky, které nejsou do výsledku zahrnuty. Nezisková organizace Prague Convention Bureau, jež podporuje kongresovou turistiku v hlavním městě, odhaduje denní útratu na kongresového delegáta na 8000 korun, což dává dohromady téměř jednu miliardu. Společnost KPMG pak uvádí, že z této částky jde do státního rozpočtu 377 milionu korun, KCP zůstává z „protečených peněz podle vlastních odhadů zhruba šest procent, čili asi 81 milionů korun.

„Stále hovoříme pouze o akcích, zahrnutých do statistiky ICCA, tedy pouze o jedné polovině příjmů centra generovaných z krátkodobých pronájmů,“ doplňuje Kárník.

Kongresové centrum, jemuž půjčilo na zaplacení letošního úroku z dluhopisů ve výši 3,15 milionu eur ministerstvo financí, obstálo i v dalších kategoriích statistiky ICCA. Z celkového počtu 45 tisíc návštěvníků, kteří přijeli do Prahy na konference, kongresy a jednání, hostilo 30 550 osob. Pouhých 15 procent z celkové počtu pražských akcí přitáhlo do jeho prostor 69 procent delegátů a vyneslo na pronájmech přes 55 milionů korun. To je více než polovina celkových loňských příjmů. Pokud by Praha KCP neměla, skončila by naprostá většina těchto akcí mimo území republiky.

Centrum, které nakupilo kvůli uspořádání výročního zasedání MMF a Světové banky v roce 2000 dluhy přesahující čtyři miliardy korun, zrušilo na konci června výběrové řízení na prodej zbytného majetku. Šlo o pozemky na Vyšehradě a o budovy Business Centre a hotelu Holiday Inn, mimo soutěž byla hlavní budova někdejšího Paláce kultury a přilehlé pozemky na Pankráci.

Důvodem byly nesrovnalosti, které si vyžádají úpravu podmínek výběrového řízení. Magistrát, který je stoprocentním akcionářem KCP, zadal vypracování studie přínosů a rizik centra, která má být hotová na podzim. Ze svých závazků splatila společnost 2,5 miliardy, splátkový kalendář vyprší v roce 2014. V uplynulém roce hospodařilo centrum s účetní ztrátou 97,3 milionu korun, na její na výši se podepsalo oslabení koruny vůči euru při splácení obligací a půjček.