LeBron James má doživotní kontrakt s Nike

LeBron James

LeBron James Zdroj: Profimedia

Jedna z hlavních tváří společnosti Nike, basketbalista LeBron James, se stal dalším sportovcem, který ještě během své aktivní sportovní kariéry uzavřel „doživotní“ smlouvu se sponzorem.

Nový kontrakt by měl Jamesovi vynést půl miliardy dolarů. LeBron James je jednou z nejvýnosnějších „značek“ ve světě sportu. Podle časopisu Forbes jej výdělek 64,8 milionu dolarů za rok 2015 řadí na šesté místo. Značná část tohoto příjmu pochází od sponzorů.

Společnost Nike je Jamesovým největším partnerem. První kontrakt s Nike podepsal James už v roce 2003. Tehdy mu sedmiletá smlouva zaručila 90 milionů dolarů. Jedním z hlavních prvků vzájemné spolupráce je sportovní obuv s Jamesovým podpisem, kterou Nike vyrábí a obnovuje.

Od roku 2003 už vzniklo minimálně 13 verzí tohoto modelu. Přestože ani jedna ze stran neoznámila podmínky kontraktu, podle televizní stanice ESPN Jamesovi smlouva vynese minimálně 400 až 500 milionů dolarů, možná však ještě více. Podle ESPN se jedná o nejvyšší kontrakt v historii společnosti Nike.

Dlouholeté sportovní kontraktyDlouholeté sportovní kontrakty | E15

LeBron James není prvním sportovcem, který se pyšní tzv. doživotním kontraktem. U stejného partnera má doživotní smlouvu i basketbalová legenda Michael Jordan, jemuž vlastní značka bot Air Jordan pod logem partnera vynáší ročně 100 milionů dolarů.

Podle Forbesu jen za loňský rok výdělky z prodeje této obuvi přesáhly dvě miliardy dolarů. Doživotní kontrakt má také bývalý fotbalista David Beckham se značkou Adidas. Smlouva by mu měla vynést 160 milionů dolarů.