Lego otevřelo v Šanghaji svůj největší obchod na světě

Lego

Lego Zdroj: Alan Chia via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Dánský výrobce hraček Lego otevřel v Šanghaji svůj největší obchod na světě. Obchod je vyzdobený draky, mrakodrapy a dalšími stavbami vytvořenými z oblíbených barevných umělohmotných kostek. Dvoupatrový obchod o rozloze 1000 metrů čtverečných se nachází blízko šanghajského zábavního parku firmy Disney, který se otevře příští měsíc a bude prvním tematickým parkem Disney na čínské pevnině.

Lego tvrdí, že čínský trh byl loni jedním z jeho nejvýkonnějších trhů. Stavebnice Lego se prodávají ve 140 zemích a všechny tyto země loni vykázaly růst o více než deset procent. Čína byla jedním z nejrychleji rostoucích trhů s růstem o 34 procent. Lego očekává, že Čína se brzy připojí k USA a Německu a bude patřit mezi tři největší trhy firmy.

Konzultační společnost Euromonitor International odhadla, že do roku 2017 bude hodnota čínského trhu s hračkami 100 miliard jüanů (364,2 miliardy korun) a asijsko-pacifický region překoná v tržbách Severní Ameriku, která je nyní největším trhem s hračkami na světě. Čínskému trhu hraček zatím dominují místní značky, odborníci se však domnívají, že čínští rodiče budou pravděpodobně v příštích letech více utrácet za zahraniční značky.