Lékárny stahují Bioparox, prý má větší rizika než přínosy

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Státní ústav pro kontrolu léčiv doporučuje nepoužívat Bioparox. Jedná se u nás o jediné volně prodejné antibiotikum ve spreji do nosu a krku používané pro samoléčbu při rýmě. Způsobuje totiž vážné alergické reakce a podle nejnovějších zjištění má větší rizika než přínosy.

Kvůli nárůstu hlášení závažných alergických reakcí přehodnotil lék výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky. Došel k tomu, že by se Bioparoxu a dalším lékům se stejnou účinnou látkou měly v celé Evropě zrušit registrace. To by znamenalo úplný zákaz jejich prodeje. Doporučení výboru bude závazné, až jej potvrdí Evropská komise.

Lékárny již stahují Bioparox z regálů. „Po prostudování důvodů jsme Bioparox okamžitě stáhli z nabídky,“ komentuje vedoucí lékárník Lékárny.cz Pavel Škvor. Lék pomáhá při zánětu hltanu a nosohltanu od nepříjemných příznaků v nose. Přínos je ale malý, rýma obvykle sama odezní o pár dní později.

Ve Francii se lék neprodává

Bioparox obsahuje látku fusafungin a vyrábí jej francouzská farmaceutické společnost Servier. Loni bylo do českých lékáren dodáno 330 tisíc balení Bioparoxu za 54 milionů korun v cenách distributora.

Servier prodává léky s fusafunginem v 31 zemích. Ovšem s výjimkou domovské Francie. Tam byla všechna lokální antibiotika stažena z trhu již v roce 2005 rozhodnutím francouzské lékové agentury. Servier ve Francii dodává místo toho přípravek s výtažkem z máty peprné.