Letos otevře nejméně nových restaurací. I kvůli EET

Účtenka

Účtenka Zdroj: Foto: Robert Klejch a kraje

Provozní restaurace Kovadlina v pražských Holešovicích Jiří Suchý
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
xx
Počty dotčených firem v jednotlivých fázích EET, Bisnode
6
Fotogalerie

V oboru stravování letos pravděpodobně vznikne nejméně firem za poslední čtyři roky. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Důvodem má být mimo jiné zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od letošního prosince.

Z analýzy dále vyplývá, že by se první fáze elektronické evidence tržeb měla týkat až 74 570 subjektů. Evidence tržeb bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se podle ministerstva financí týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

„Ze 143 685 registrovaných firem v oboru stravovacích a ubytovacích služeb by se první fáze EET, podle interní metodiky poradenské společnosti Bisnode, mohla týkat až 58 096 živnostníků a 16 472 společností s ručením omezeným nebo akciových společností, tedy celkem 74 570 subjektů," uvedla Bisnode.

V 86 procentech jde přitom o firmy s předmětem činnosti stravování v restauracích, u stánků a v mobilních zařízeních. Celkem 80 procent subjektů, které vstoupí do první fáze EET, vykazují tržby do 10 milionů korun, vyplývá z údajů Bisnode.

Vše o EET čtěte ZDE.

Mezi lety 2013 až 2016 bylo podle Bisnode v oblasti ubytování zaregistrováno celkem 1920 subjektů a ve stravování 13 584 nových firem. Ve stejném období, v rámci ubytovacích služeb, zaniklo 3058 subjektů a ve stravování 16 327. „Ze statistik je zřejmé, že v rámci ubytovacích a stravovacích služeb ve sledovaném období zaniklo více podnikatelských subjektů, než kolik jich vzniklo. To souvisí hlavně se silně konkurenčním prostředím, kdy z trhu odešly neúspěšné subjekty,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podle zjištění Bisnode však zároveň nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly svoji činnost, nebo že by podnikatelé zakládali nové firmy s cílem zakrýt kvůli zavedení EET nápadné skokové výkyvy v tržbách.

Počty dotčených firem v jednotlivých fázích EET

  Počty dotčených firem v jednotlivých fázích EET, BisnodePočty dotčených firem v jednotlivých fázích EET, Bisnode|CTK

Do pilotního provozu EET se zatím přihlásilo 12 tisíc podnikatelů

Do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) se do pondělka přihlásilo 12 301 podnikatelů, kteří zaslali 3,7 milionu účtenek. Sdělila to Linda Paterová z tiskového oddělení Finanční správy. Evidence tržeb bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem.

Dodavatel pokladních systémů Storyous přitom toto pondělí zaznamenal prudký nárůst zájmu o evidenční pokladny, a to o 120 procent. „Prognózy, že většina podniků si nechá řešení EET na konec měsíce, se naplňují,“ uvedl provozní ředitel Storyous Petr Filipec.