Firmy bojkotují pilotní provoz EET, berní úředníky nezájem překvapil

EET1

EET1 Zdroj: PR

EET1
Online pokladny by měly odstartovat od 1. prosince 2016. Hospodářská komora chce začátek o měsíc posunout. Připravena prý není ani státní správa.
Harmonogram EET
4
Fotogalerie

Drtivá většina poskytovatelů ubytovacích a stravovacích služeb čeká na prosincový ostrý start evidence tržeb. Podle podnikatelských sdružení tak nestačí doladit nedostatky.

Týden po spuštění pilotního provozu elektronické evidence tržeb se do systému přihlásil jen zlomek těch, na něž se už od prosince začne povinně vztahovat.
Finanční správa eviduje 2400 poskytovatelů ubytovacích a stravovacích služeb, kteří jí zaslali více než 240 tisíc účtenek. V první vlně přitom začne EET platit pro čtyřicet tisíc podnikatelů, jak odhaduje ministerstvo financí. To bude moci za případná pochybení udělovat až půlmilionové sankce bez možnosti dovolání. 
Nezájem o pilotní provoz berní úředníky překvapil. Například v Ústeckém kraji se zaevidovalo na patnáct procent majitelů hotelů a restaurací. „Z tohoto důvodu apelujeme na podnikatelské subjekty, aby situaci nepodceňovaly,“ uvedl mluvčí regionálního finančního úřadu Radim Vlačiha.
Firmy si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem a ověřit si, zda se data ukládají na servery Finanční správy. Ta dosud vydala přes 29 tisíc autentizačních údajů nutných pro přihlášení. 
Anketa
Souhlasíte se zavedením EET?
Ano
Ne
Nevím
Že řada podnikatelů stále neřeší přípravu na EET, potvrzují i dodavatelé elektronických pokladen. „Jsme překvapeni, že zájem o dobrovolné listopadové evidování tržeb je téměř nulový,“ uvedl zakladatel pokladního systému Septim.cz Zbyněk Švec.
Více o EET čtěte ZDE
Asociace hotelů a restaurací svým členům doporučuje, aby zapojení nenechávali na poslední chvíli. „Když si otestují EET už v listopadu, získají čas na doladění některých technických nebo metodických otázek,“ poznamenal prezident sdružení Václav Stárek. 
„Hospodští, kteří nezačnou řešit EET do poloviny listopadu, ji nestihnou do prosince spustit,“ konstatoval ředitel obchodu a restaurací Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
 
Vedení rezortu financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) se tváří optimisticky. „Na rozdíl třeba od registru vozidel nebo jiných takových projektů, které po spuštění kolabovaly, EET nepadá.
Doba odezvy z Finanční správy je pod jednou sekundou,“ řekl Babiš. I on však nabádá podnikatele, aby si uvědomili, že do ostrého startu zbývá šestnáct pracovních dnů.

 

Harmonogram EETHarmonogram EET|koláž E15

 

Některé pokladní systémy skrývají další poplatky

Trh v současnosti nabízí desítky elektronických pokladních systémů pro EET, některé však mají nedostatek funkcí nebo jim chybějí garance. Balíčky s nízkými měsíčními paušály navíc často nezahrnují důležité operace, za něž si pak zákazníci budou muset připlácet. Je to například skladové hospodářství, větší počet pokladních položek, vzdálenou správu nebo kvalitní zálohu dat. Karel Hamr ze společnosti eet1, která se zaměřuje na elektronickou evidenci, připomíná, že nejde jen o jednorázovou investici do pokladny. „Velmi důležité je zohlednit to, jaká je výše měsíčního poplatku a jaké funkce pokladna a její software nabízejí,“ zdůraznil. Pokud je podnikatel ochoten oželet funkci řízení skladu a skladového hospodářství nebo ví, že se vejde do stovky pokladních položek, může volit z levnějších variant. Pokud však potřebuje do svého provozu sofistikovanější systém, musí sáhnout po dražším řešení.