Letos zkrachovala už pátá cestovka, klienti uvízli v Turecku

CK Vivamonde specializující se na Turecko dnes oznámila, že nedokázala zaplatit za dopravu svých klientů a ukončuje činnost. V zahraničí uvízlo 300 jejích klientů. Letos je to již pátá cestovní kancelář, co zkrachovala nebo přerušila svou činnost.

Společnost, která jako cestovní kancelář existovala teprve od května, má nyní v zahraničí desítky klientů, uvedl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Ti se měli vrátit dnešním charterovým letem společnosti Freebird, který ale nevyletěl ani z Česka. Vivamonde totiž dopravci za let nezaplatila.

„O klienty, kteří jsou nyní v zahraničí, se postará pojišťovna Generali, u které má naše společnost uzavřeno pojištění,“ uvedla dnes firma na svých internetových stránkách. Krach Vivamonde ale nepostihne jen její zákazníky, letem Freebird se měli vracet i klienti jiných cestovních kanceláří.

„O klienty, kteří se nyní nacházejí v Turecku a kvůli úpadku cestovní kanceláře Vivamonde se nemohou vrátit zpět, se postaráme a zajistíme jejich návrat do České republiky. Ti, kteří ještě na zaslouženou dovolenou neodletěli, mohou nárokovat své oprávněné požadavky prostřednictvím naší asisteční služby,“ generální ředitel Generali Štefan Tillinger.

Vivamonde vznikla na jaře 2010 jako cestovní agentura. Firma se velikostně řadí mezi malé cestovní kanceláře, letos jejích služeb využilo několik stovek klientů. Letos se již v Česku dostaly do finančních problémů cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. Letos u nás působí asi o sto cestovních kanceláří více než loni, kdy jich bylo přibližně 1420.