Majitel Makra prodá část svého byznysu kanadské firmě Hudson's Bay

Galeria Kaufhof

Galeria Kaufhof Zdroj: CC BY-SA 2.0: Bjorn Laczay via Flickr

Německá maloobchodní společnost Metro prodá svůj řetězec obchodních domů Galeria Kaufhof kanadskému provozovateli obchodních domů Hudson's Bay za 2,825 miliardy eur (77,1 miliardy korun). Oznámila to německá firma, která v České republice provozuje velkoobchody Makro.

Prodej zahrnuje obchodní domy Kaufhof v Německu a obchodní domy Galeria Inno v Belgii a příslušné portfolio realit. V Německu má Kaufhof 120 obchodů a v Belgii 16. Transakce by měla být dokončena do září.

Firma Metro zvažovala prodej svých obchodních domů již delší domu. Firma se chce dále zaměřit na své hlavní obchody cash-and-carry a obchody se spotřební elektronikou. Zisk z prodeje chce použít na snížení dluhu a investice do ostatních oblastí podnikání, uvedla agentura DPA.

Jedna z nejstarších kanadských firem

Společnost Hudson's Bay byla založena v roce 1670 a mimo jiné provozuje v USA řetězce luxusních obchodů Saks Fifth Avenue a Lord & Taylor. V USA a Kanadě má více než 300 obchodů. Převzetí německých obchodů je prvním vstupem firmy na evropský trh. Podle zdrojů má kanadská společnost v plánu masivní investice do obchodů Kaufhof, plánuje rozšířit jeho internetový prodej a lépe ho propojit s kamennými obchody. V plánu prý nemá uzavírání obchodů ani propouštění, napsala agentura Reuters.

Kanadská firma svoji nabídkou překonala rakouskou firmu Signa, majitele německého konkurenčního řetězce obchodních domů Karstadt. Ten měl v plánu v případě získaní firmy Kaufhof ji spojit s Karstadtem.

Galeria Kaufhof byla založena v roce 1879. V roce 1996 se společnost stala součástí fúze, kterou vznikla firma Metro. Podle svých internetových stránek má přes 21 100 zaměstnanců. Loni tržby firmy činily 3,1 miliardy eur a zisk před zdaněním a úroky 193 milionů eur. Kaufhof a Karstadt dominovaly více než století německému trhu s obchodními domy, mají však problémy přizpůsobit se novým konkurentům, jako je internetový obchod Amazon.com.