Majitele děčínské cestovní agentury Aloha obvinil soud z podvodu

Na dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion Čechů

Na dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion Čechů Zdroj: e15 Michal Nosek

Policie obvinila z podvodu a zpronevěry majitele bývalé děčínské cestovní agentury Aloha Jana Kotka. Podle kriminalistů vybrané peníze na zájezdy neposílal cestovním kancelářím, a podvedl tak několik desítek klientů. Kotkovi hrozí až osm let vězení. Agentura Aloha počátkem letoška ukončila činnost a klientům dluží víc než 1,6 milionu korun.

Podle severočeské přílohy deníku Dnes, policie případ vyšetřuje od ledna, kdy dostala trestní oznámení. Stále na něm ještě pracuje, protože se mohou přihlásit další poškození. Těch je zatím 33. „Kdyby obviněný krach oznámil už na podzim, mohlo být poškozených mnohem méně. Jenže on i přesto, že věděl, že svým závazkům nebude moci dostát, zájezdy dál prodával, peníze inkasoval, ale už je neposílal cestovním kancelářím,“ řekl deníku kriminalista, který na případu pracuje.

Vyšetřování komplikuje nedohledatelné účetnictví firmy. Kotek s policií spolupracuje a klientům zatím vrátil asi 100.000 korun, píše deník. Společnost Aloha Děčín na sebe v lednu podala insolvenční návrh, krajský soud ho však zamítl kvůli formálním nedostatkům. Dlužnou částku Kotek vyčíslil na skoro 6,3 milionu korun, dluží totiž také bankám, od kterých si bral úvěry. Tím se policie nezabývá.

Cestovní agentury zprostředkovávají prodej zájezdů cestovních kanceláří a nemusejí být na rozdíl od nich pojištěné. Změnit by to měl zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.